5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Atayurt çilek üretim merkezi oldu

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesinde ilk olarak Arife Karcıoğlu tarafından 44 yıl önce 6 dönümle başlanan çilek ekiminde 20 bin dönüme ulaşıldı.

Atayurt Belediye düğün salonunda Akdeniz İhracatçılar Birliği, Silifke Çilek Üreticileri Birliği, Mersin Tarım İl Müdürlüğü ve Silifke İlçe Tarım Müdürlüğü'nün ortaklaşa organizesinde çilek üreticilerine "Çilek Üretiminde ve İhracatında kalite ve devamlılığın sağlanması" konulu toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Mersin İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, Göksu platosu ve iklimsel avantajı sayesinde Atayurt ve bölgesinde ekimi yapılan çileğin Türkiye'de marka haline geldiğini belirterek, "Silifke Çilek Üreticileri Birliği yaptığı ciddi çalışmalar neticesinde büyük başarılar sağlayarak Türkiye'ye örnek olmuştur. Bölgede üretim yapan çiftçilerimiz iyi tarım uygulamalarına geçerek 15 bin ton çileği ihraç etti" dedi.

Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak ise çileğin Silifke ve yöresinin geçim kaynağı olarak çok büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Çilek üretiminde ve ihracatında son 5 yılda gözle görülür bir artış olduğunu kaydeden Kavak, şunları söyledi:

"Bütün dünyada ihracat düşerken biz yaş sebze ve meyvede ihracatımızı yükselttik. Dünyada çilek üretiminde 4., çilek ihracatında ise 12. sırada yer almaktayız. 2004 yılında ihracatı 307 ton, 2008 yılında 22 bin 380 tona yükselttik. Son 5 yılda çilekte büyük gelişme sağladık. İhraç edilen 22 bin 380 ton çileğin 11 bin 954'ünü Rusya Federasyonuna, 5 bin 807 tonu Romanya'ya, Bin 142 tonu Polonya'ya, 838 tonu Ukrayna'ya, 966 tonu Bulgaristan'a, 371 tonu Hırvatistan'a, 361 tonu Sırbistan'a, 131 tonu Almanya'ya, 78 tonu Letonya'ya ve 274 tonu da diğer ülkelere ihraç edildi. Ekmek kapısının kapanmaması üreticinin elindedir. Yapmanız gereken tek şey, ruhsatlı izlenebilir ve ilaç kalıntısı olmayan ürün yetiştirmektir" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 10:52:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?