5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Atık camlar ellerinde hayat buluyor

Mersin'de kurulan ve Türkiye'nin kurumsal anlamdaki ilk 'Cam Boncuk Yapım Atölyesi'nde gerçekleştirilen kursa katılan ev kadınları atık şişeleri eritip, birbirinden renkli boncukların yanı sıra kuğu gibi hayvan figürleri yapıyor.

Merkez ilçe Akdeniz Belediyesi ile Mersin Halk Eğitim Merkezi (HEM) tarafından ortaklaşa organize edilen 'Cam Boncuk Yapımı Kursu' devam ediyor. Çoğunluğu ev kadınlarından oluşan toplam 15 kursiyerin katıldığı eğitimlerse, Mesudiye Mahallesi'nde faaliyet gösteren Müfide İlhan Kurs Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Özel olarak tasarlanan 5 ayrı tezgahın her birindeyse 3 kişilik ekipler çalışma yapıyor. Kursiyerler dönüşümlü olarak, atık cam şişelerinden elde ettikleri malzemelerin yanı sıra özel üretim cam
çubuklarla birlikte kendilerine cam boncuktan takılar, obje ve bibloların yanı sıra kuğu gibi hayvan figürleri oluşturuyor.

Kurs hakkında açıklamalarda bulunan eğitmen Nihat Tellioğlu, kursu düzenlemekteki temel amaçlarının ev kadınlarına meslek edindirilerek, onların tüketici pozisyonundan çıkartılıp üretimde aktif rol üstlenmelerinin sağlanması olduğunu anlattı. Tellioğlu, kursla birlikte atık şişelerin geri dönüşümünün sağlanarak, bir sanat eseri haline de getirilebileceğini somut örneklerle ortaya koymaya çalıştıklarını ifade ederek, elde edilen ürünlerin istenildiği halde satılıp, kadınların ev ekonomilerine de katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Kursiyerlerden Zuhal Latifoğlu ise, kursla birlikte unutulmaya yüz tutan el sanatlarının yeniden hayat bulduğunu ifade ederek, böylesine önemli bir uyanışta bir kadın olarak kendilerinin de rol almasının mutluluk verici olduğunu söyledi. Latifoğlu, camla tanıştıktan sonra çevrelerindeki atık camlarla ilgili düşüncelerinin değiştiğini belirterek, "Eskiden kırıldığı zaman doğrudan çöpe attığımız cam bardak ve tabaklarla birlikte şişelere şimdi daha farklı bakıyoruz. Onlarla ne yapabileceğimizi, nasıl bir sanat eserine dönüştürebileceğimizi düşünüyoruz. Bu da bize ayrı bir keyif veriyor, hayal dünyamızı geliştiriyor" dedi.

Cam Boncuk Yapımı Kursu'na katılan bir diğer ev hanımı Hale Çoruh da, düzenlenen kursu Mersin açısından bir 'nimet' olarak değerlendirerek, bu tür bir kursun İstanbul ve Ankara gibi illerde saati 100 dolardan verildiğine dikkat çekti. Çoruh, HEM tarafından özel olarak hazırlanan atölyede ücretsiz olarak gerçekleştirilen kursla birlikte kendi yaratıcılıklarını ortaya koyduklarının altını çizerek, el emeği göz nuru ürünleri satarak kendilerine yeni bir gelir oluşturduklarını ve şimdiden sipariş almaya başladıklarını söyledi.

Atık camlara yeniden şekil vermenin ayrı bir hazzı olduğuna işaret eden Çoruh, bu yöntemle birlikte sınırları da zorlayıp, duygu ve düşüncelerini de objelere yansıttıklarını ifade etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 15:47:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?