5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Atık şişeler sanat eseri oldu

Heykeltıraş Sabahat Yıldırım, ikinci kişisel sergisinde sıra dışı bir çalışmaya imza attı.

Topladığı atık şişelere yeniden hayat veren Yıldırım, aşk, hüzün, öfke gibi duyguları anlatan eserlerinin aynı zamanda çıktığı düşsel yolculuğun da izlerini taşıdığını söyledi.

Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen serginin açılış kokteyline, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ve AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Atık şişelerden elde edilen cam parçacıklarından yapılan çalışmalar ve ahşap çalışmaların sanatseverlerin beğenisine sunulduğu sergide toplam 32 eser yer aldı.

Heykeltıraş Sabahat Yıldırım, bir endüstri ürünü olan cam ve doğal bir malzeme olan ahşaptan ürettiği çalışmalarının ortak özelliğini organik formlarda işlenmiş olması olarak gösterdi. Yıldırım, ahşabı kendi doğasına aykırı düşmeyen, organik yapılarla uyumlu bir düzlemde plastik dile dönüştürdüğünü belirterek, "Bu uyuma aykırı olarak cam, kesinliği ve sivriliğiyle zıtlık kaygısı güdülerek form kazanmıştır" dedi.

Parçalardan birleştirilerek yapılan cam eserlerin organik biçimleri yanında kahverengi ve yeşil renklere hakim olduğuna işaret eden Yıldırım, bu durumun aynı zamanda da toprak ve bitki örtüsüne bir gönderme olduğunu anlattı. Yıldırım, aynı göndermelerin kaidelere de taşınarak bir bütünlük kurmayı hedeflediğini ifade ederek, "Heykellerin yüzeyindeki ve bu yüzeylerin bir kısmını oluşturan sivri parçaların bir devamı gibi algılanan, damlayacakmış hissi yaratan ıslaklık görüntüsü de geri dönüşüm bağlamında endüstri nesnesinin ikinci bir işlevsellikle sanatsal bir nesne olarak yeniden doğuşunu simgelemektedir" diye konuştu.

Camların aynı zamanda kendisinde saklı kalanların görsel bir çığlığı olduğunu vurgulayan Yıldırım, her eserinde çıkmış olduğu düşsel yolculuğun izlerini taşıdığını söyledi.

Yıldırım, "Çalışmalarım parçadan bütüne gidiş sabrımın sonucunda geliştirdiğim tekniğin yardımıyla doğaçlama gelişen işlerdir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 12:35:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?