4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Atıksu arıtma tesisi tamamlanıyor

MERSİN'DEKİ ALTYAPI ÇALIŞMALARI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, bir milyon 50 bin kişiye hitap eden Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'nde artık son noktaya gelindiğini ifade ederek, bir yıllık bir zaman diliminin ardından kentin her noktasından denize girilebileceğini söyledi.

Özcan, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen ile birlikte yaklaşık 2.5 yıl önce 64 milyon Euro'luk bir bedelle ihale edilen; 'Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'ni, belediye meclis üyesi, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazetecilere tanıttı. Kendisine yöneltilen sorulara da yanıt veren Özcan, 300 dönümlük bir alan üzerinde atıksu arıtma işlemleriyle ilgili olarak başlatılan çalışmalarda artık son aşamaya gelindiğine dikkat çekti. Arıtma tesisinin ihale bedelinin, Türkiye'deki diğer belediyelerin yapmış olduğu tesislerle karşılaştırıldığında rakamın 'çok ucuz' olduğunun ortaya çıkacağını vurgulayan Özcan, tesisin kente sunacağı katkıları anlattı.

“BİR YIL SONRA MERSİN'İN HER NOKTASINDAN DENİZE GİRİLEBİLECEK”

Bir yıl sonra Mersin'in her noktasından denize girilebileceğinin müjdesini de veren Özcan, bunun yanında Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'nin de devreye girmesiyle birlikte kentte altyapıyla ilgili sorunların da çözüme kavuşturulmuş olacağının altını çizdi. Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'nin bir milyon 50 bin kişiye hitap ettiğini, bunun yanında Mezitli'de yapılması planlanan tesisinse 250 bin kişiyi kapsayacağını kaydeden Özcan, “Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi yapılıncaya kadar, bölgedeki atıksu hatlarını Karaduvar'daki tesisimize bağlamayı düşünüyoruz. İnşallah çalışmalar bir an önce tamamlanır. Tesislerimizin açılışını da Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun yapmasını bekliyoruz” dedi.

MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen de, içilebilir nitelikteki suyun kent insanına kesintisiz olarak temin edilmesi, atık suların ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde bertaraf edilmesini kurum olarak kendilerine misyon edindiklerini anlattı. 'Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'nin, Türkiye'nin en nitelikli ve en yüksek çevresel duyarlılığa sahip tesislerinden biri olarak projelendirildiğini dile getiren Ülgen, söz konusu tesisin de tamamlanarak faaliyete sunulduğunu anlattı. 'Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi Projesi'nin de önümüzdeki aylarda hayata geçirilerek, kısa sürede faaliyete girmesi noktasında çalışmalarda bulunduklarına işaret eden Ülgen, gazetecilere 'Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi' hakkına da teknik bilgi verdi.

“YAPILAN YENİ İHALEYLE BİRLİKTE 31 MİLYON 151 BİN EURO KAR ETTİK”

2007 yılında inşaatına başlanan tesisin 190 bin mektreküp/gün kapasiteye sahip olmasının yanında karbon, azot ve fosfor giderimli özellikleriyle de öne çıktığını vurgulayan Ülgen, bu noktada inşaatın 2009 yılı sonunda tamamlandığını, bununla birlikte atıksuların arıtılarak denize deşarj edilmeye de başlandığını söyledi. Ülgen, “Arıtma tesisinin maliyeti kamuoyunda bir süre tartışma konusu oldu. 2004 yılında yapılan bir önceki ihale bedeli 95 milyon 400 bin Euro idi. Fiyat yüksek bulunduğu için iptal edilerek, yeniden ihale açıldı. Yapılan ihalede bir önceki ihaleye göre azot fosfor arıtımı, Huzurkent'e kadar olan yerleşim bölgelerinin de isale ve terfi merkezlerine dahil edilmesine rağmen 54 milyon 924 bin Euro'luk bir maliyet çıkartıldı. 5 yıllık işletme bedeliyle birlikte bu rakam 64 milyon 248 bin Euro olarak gerçekleşti. Bir önceki ihalenin iptal edilmesi ve yeniden ihaleye çıkılmasıyla birlikte ortaya çıkan 31 milyon 151 bin Euro'luk farkın yanında fazladan yapılan işler, MESKİ'nin dolayısıyla da Mersin halkının menfaatine oldu” diye konuştu.

“MEZİTLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İÇİN YER TAHSİS İŞLEMLERİ SÜRÜYOR”

Hedeflerinin; mevcut kaynakların etkin kullanımı ve hizmet süreçlerinin de halkın memnuniyetini sağlayacak şekilde iyileştirilerek, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi olduğunu dile getiren Kamil Ülgen, Mezitli'de yapımı planlanan atıksu arıtma tesisi için de yer tahsis işlemlerinin tamamlanma aşamasında olduğunu, proje çalışmalarınınsa sürdürüldüğü bilgisini de verdi. Ülgen, yapılacak olan tesisin de sadece Mezitli değil, aynı zamanda da Tömük, Arpaçbahşiş, Çeşmeli ve Kargıpınarı'na da hizmet verebilecek büyüklükte planlandığını ifade ederek, söz konusu tesisin Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi ile de aynı özellikleri taşıyacağını vurguladı.

'Şeffaf' bir yönetim anlayışını benimsediklerini kaydeden Ülgen, önümüzdeki dönemde belirlenen stratejik hedef ve çalışmaları kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceklerini, bunun yanında stratejik planlarda ortaya konulan hedeflerin de; verimli, etkin, ekonomik ve sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için kentte yaşayan herkesin buna sahip çıkması ve kendini kente karşı sorumlu hissetmesi çağrısında bulundu. Ülgen, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Kentleşme politikamızda olmazsa olmazlarımız arasında yer alan bu tür projelerimizin hayata geçirilmesine katkı sunan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Macit Özcan'a da katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.”

MERSİN'DEKİ ALTYAPI ÇALIŞMALARI
MERSİN'DEKİ ALTYAPI ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2010 Salı 16:36:01
Güncelleme :8 Haziran 2010 Salı 16:49:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?