8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Av sezonu 13 Ekim'de başlıyor

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürü Osman Saday, kınalı kekliğin Yörük kültüründe önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, kınalı keklik avının bilinçli yapılması gerektiğini söyledi.

Av sezonu öncesi, av hayvanlarıyla ilgili açıklama yapan Saday, tarım alanlarında buğdaylarda bulunan süne ve kımıl hastalığı mücadelesinde önemli yeri olan kekliğin, av sezonu açılmadan kaçak olarak avlandığını, kekliğin zamanı gelmeden palaz iken avlanmasının biyolojik çeşitliliğin yok edilmesi ve türün neslinin tüketilmesinin yanında Yörük kültürüne vurulan önemli bir darbe olduğunu kaydetti. Kaçak avlanmanın milli ekonomi açısından da önemli bir kayıp olduğunu ifade eden Saday, bu bakımdan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak doğal kaynaklardan olan ormanların korunmasının yanında, yaban hayatının sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından av koruma ve kontrol faaliyetlerine, özellikle kınalı keklik ve yaban keçisi konusunda büyük önem verdiklerini belirtti.

Keklik avının yasak olmasına rağmen, bilinçsiz olarak avlandığını dile getiren Saday, "Biz yasal yapıldığı takdirde avcılığı yaban hayatının regülatörü olarak görüyoruz. Maksadımız ceza yazmak asla değil. İlimizde keklik avı 13 Ekim 2007 tarihinde başlayacak ve 13 Ocak 2008 tarihinde sona erecektir. Avlanmanın usulüne göre yapılıp yapılmadığı konusunda özellikle Anamur ve Bozyazı ilçelerinnin yayla kesimlerinde koruma ve kontrol faaliyetleri çok sıkı bir şekilde yürütülmektedir. Anamur'da mevcut bulunan 2 ekibimizin yanında Silifke, Mut ve Gülnar ilçelerinden de takviye ekipler gelerek, av koruma ve kontrol faaliyetleri maksimum seviyeye çıkarılmıştır" dedi.

Yapılan çalışmalar kapsamında önceki gün Bozyazı ilçesinde projektör ile av yapan bir motosiklete el konulduğunu ve 2 avcının yasak usulde avlanmaktan adli mercilere intikal ettirilerek, her birine bin YTL idari para cezası uygulandığını kaydeden Saday, "Burada bizim amacımız ceza yazmak değil, ancak toplumun bütün kesiminin ortak malı olan yaban hayatının belirli bir kesim tarafından alınmasına karşıyız. Buna gönlümüz razı olmuyor. Bölgemizde ikinci grup kuşlardan kınalı keklik ile birinci grup memelilerden olan yaban tavşanının avı 13 Ekim 2007 tarihinde başlayacaktır. 1 av günü içerisinde 2 adet kınalı keklik ve 1 adet yaban tavşanı avlanılabilecektir. Tabii bu da aldatıcı yöntemlerle değil, hayvanlara kaçma şansı tanıyan avcı ahlakı çerçevesinde avlanılacaktır. Avcılarımızın avcılık belgesi ile avlanma izin pullarını edinmeleri ve av esnasında mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Avlanma süreleri ve limitlerine uymayanlara avlanmanın yasak olduğu yerlerde usulsüz avlananlara idari para cezası uygulanarak avdan men edilecelerdir. Ayrıca, 1 adet kınalı keklik için 450 YTL, 1 adet yaban tavşanı için ise 400 YTL tazminat bedeli olarak alınacaktır. Bu nedenle tüm avcılarımızın Merkez Av Komisyonu kararlarını titizlikle incelemelerini, burada belirtilen yasak ve düzenlemelere mutlaka uymalarını istiyoruz. Temiz bir çevre, besin zincirinin bozulmaması ve doğal dengenin korunması, Yörük kültürürünün yaşatılması için bu gereklidir. Türün neslini devam ettirmek sadece bizim değil, tüm halkımızın görevi olmalıdır" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2007 Pazartesi 15:30:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?