5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Av sezonu pazara sona eriyor

Mersin Çevre ve Orman İl Müdürü Hasan Saday, Mersin'de oldukça başarılı bir av sezonu geçirdiklerini belirterek, yaşanan asıl sorunun; aşırı nüfus artışı sonucu yerleşim alanlarının genişlemesi, sanayileşme, her alanda kullanımı sürekli artan kimyasallar sonucu ormanların tahrip edilmesi ve bilinçsiz avcılık nedeniyle yaban hayvanlarının yaşam alanlarının daraltılması olduğunu söyledi.

Saday, yaptığı açıklamada, 9 Ağustos 2008 tarihinde başlayan av sezonunun 22 Şubat 2009 Pazar günü sona ereceğini hatırlatarak, 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ile düzenlenen avlanma esas ve usulleri çerçevesinde bu yılki av sezonunun, hem avcılar açısından hem de kurumları açısından çok önemli olumsuzluklar yaşanmadan sona erecek olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Bu konuda yaşanan asıl sorunun; aşırı nüfus artışı sonucu yerleşim alanlarının genişlemesi, sanayileşme, her alanda kullanımı sürekli artan kimyasallar sonucu ormanların tahrip edilmesi ve bilinçsiz avcılık nedeniyle yaban hayvanlarının yaşam alanlarının daraltılması olduğunu vurgulayan Saday, bunun önüne geçilmesi amacıyla bir dizi çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Öncelikle Av Koruma ve Kontrol ekiplerince sezon boyunca avcı kontrollerinin yapıldığını, bu kontrollerde avcıların, köy muhtarları ile kır-köy bekçilerinin yasal mevzuat konusunda bilgilendirildiğini vurgulayan Saday, "Ayrıca doğaya katkı amacıyla Tarsus'taki Kadıncık vadisine Kırmızı Benekli Alabalık, Valiliğimize bağlı tesislerde üretilmiş ve doğaya bırakılmıştır. Hem doğada yaşayan hem de doğaya bırakılan yaban hayvanlarının olumsuz kış şartlarından etkilenmeleri durumunda doğaya yem bırakılması gerektiği hallerde ihtiyaç derhal karşılanmıştır. Bu amaçla aşırı sert geçen Aralık ayı içerisinde Tarsus Kadıncık Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında yemleme çalışması yapılmıştır. Yine doğada yaralı olarak bulunan yaban hayvanlarının tedavileri yaptırıldıktan sonra doğaya bırakılmıştır" dedi.

Yapılan denetimler sonucu elde edilen olumlu sonuçlardan bir tanesinin de korunan türlerin sayılarındaki artışlar olduğunu ifade eden Saday, 2008 yılında yapılan sayımlarda Yaban Keçisi sayısının 3 bin 300'e ulaştığını bildirdi.
Yaban hayatın sahibinin tüm insanlar olduğunu dile getiren Saday, "Ancak yaban hayatı kullanımında direk etkisi olan avcıların eğitimlerine büyük önem verilmiştir. 2008 yılında Halk Eğitim merkezleri işbirliği içerisinde avcı eğtim kurslarında bin 355 avcıya eğitim verilmiştir. 2005 yılından bu güne kadar 2 bin 322 avcıya ise avcılık belgesi verilmiş ve bunlardan bin 355 avcının belgelerinin vizeleri yapılmıştır. İlimizde bulunan 11 avcı derneği ile sürekli irtibat halinde olunmuş ve av sezonu boyunca ortak çalışılmıştır. Ayrıca, yaban hayatına destek amacıyla Mersin'de ilk kez Fahri Av Müfettişliği eğitimi yapılmış ve yapılan sınav sonucunda başarılı olan 10 kişiye Fahri Av Müfettişliği yetkisi verilmiştir" diye konuştu.
Yine Mersin'de bulunan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası köy tüzel kişilikleri ile koruma hizmeti karşılığında hem av turizmi hem de koruma çalışmaları ile yerel halkın ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı sağlanarak kırsal kalkınmaya destek sağlandığını ifade eden Saday, şunları kaydetti:

"Av sezonu 22 Şubat 2009 tarihinde sona erecektir. Ancak bu sezonda elde edilen veriler ışığında bir sonraki av sezonu hazırlıklarına aynı azimle şimdiden başlanılmıştır. Kuşkusuz tüm bu çalışmaların ve elde edilen başarıların sadece kurumumuzun çalışması ile gerçekleşmesi elbette ki mümkün değildir."

İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 18:11:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?