3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Av sezonu sona eriyor

Mersin'de 18 Ağustos 2007 tarihinde başlayan 2007-2008 av sezonunun, 24 Şubat 2008 tarihinde sona ereceği bildirildi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ile düzenlenen avlanma esas ve usulleri çerçevesinde bu yıl av sezonunun hem avcılar açısından hem de İl Çevre ve Orman Müdürlüğü açısından çok önemli olumsuzluklar yaşanmadan sona erecek olmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Hem Mersin Valiliği'nin hem de avcıların ve avcı derneklerinin diğer paydaş kuruluşlarla iş birliği içerisinde bu dönemin sorunsuz geçirilmesinde büyük gayret gösterdiklerini ifade eden Saday, "Yaşanan asıl sorun, aşırı nüfus artışı sonucu yerleşim alanlarının genişlemesi, sanayileşme, her alanda kullanımı sürekli artan zehirli kimyasallar ve bilinçsiz avcılık sonucu yaban hayvanlarının yaşam alanlarının ellerinden alınması ve popülasyon sayılarının hızlı düşüşüdür" dedi.

Av Koruma ve Kontrol ekipleri tarafından sezon boyunca avcı kontrollerinin yapıldığını, bu kontrollerde avcıların, köy muhtarları ile kır-köy bekçilerinin yasal mevzuat konusunda bilgilendirildiğine işaret eden Saday, doğaya katkı amacıyla da Tarsus ilçesi Kadıncık Vadisi'ne kırmızı benekli alabalıkların bırakıldığını hatırlattı.
Yine bölgenin doğal bir türü olan kınalı kekliğin, Merkez ilçe, Tarsus ve Gülnar ilçelerinde belirlenen sahalara bırakıldığını ifade eden Saday, "Hem doğada yaşayan hem de doğaya bırakılan yaban hayvanlarının olumsuz kış şartlarından etkilenmeleri durumunda doğaya yem bırakılması gerektiği hallerde ihtiyaç derhal Valilikçe karşılanmaktadır. Yine doğada yaralı olarak bulunan yaban hayvanlarının tedavileri yaptırıldıktan sonra doğaya bırakılmaktadır" diye konuştu.

Valilikçe yapılan denetimlerin sonucu nesli tehlike altında olduğu için korunan türlerin sayılarında artış olduğunu anlatan Saday, 2007 yılında yapılan yaban keçisi envanter sonuçlarına göre Mersin hudutlarında korunan sahalarda yaklaşık 3 bin yaban keçisinin bulunduğunu kaydetti.

"Yaban hayatının sahibi elbetteki tüm halkımızdır" diyen İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, yaban hayatı kullanımında direkt etkisi olan avcıların eğitimlerine büyük önem verildiğini ve 2007 yılında halk eğitim merkezlerinde ve özel avcı eğitim kurslarında 500 avcıya kurs düzenlenerek avcılık sertifikası verildiğini vurguladı.

2007 yılında verilenlerle birlikte bugüne kadar bin 709 avcıya avcılık belgesi verildiğini ve 853 avcının belgelerinin vizelerinin yapıldığını dile getiren Saday, şöyle konuştu:

"İlimizde bulunan 11 avcı derneği ile sürekli irtibat halinde olunmuş ve av sezonu boyunca ortak çalışılmıştır. Yaban hayatına destek amacıyla Mersin'de ilk kez Fahri Av Müfettişliği eğitimi yapılmış ve yapılan sınav sonucunda başarılı olan 10 kişiye Fahri Av Müfettişliği yetkisi verilmiştir. Yaban hayatında faydalanan öder ilkesi çerçevesinde avcılara verilen avcılık belgelerinden ve avlanma izin kartı satışlarından yaklaşık 120 bin YTL gelir elde edilmiş ve bu gelirler tekrar yaban hayatının
geliştirilmesi amacıyla kullanılmak üzere Bakanlık Gelirleri hesabına alınmıştır. 2007 yılı av turizmi çalışmaları 31 Mart 2008 tarihine kadar sürecek olup, av turizminden yaklaşık 250 bin YTL gelir beklenilmektedir. İlimizde bulunan iki yaban hayatı geliştirme sahası, köy tüzel kişilikleri ile korutulmakta olup hem av turizmi hem de koruma çalışmalarıyla yerel halkın ekonomik yapısına katkı payları dağıtılarak destek sağlanmaktadır."

iha
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2008 Cuma 14:38:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?