2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Av turizmi Mersin için çok önemli

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, yaban hayatının korunması ve av turizmine hazırlık çalışması kapsamında sürdürülen envanter çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi.

Turizm destinasyonu çerçevesinde Mersin'in av turizmi konusunda dünya birinciliği bulunduğunu hatırlatan Saday, Mersin'in tanıtımı konusunda av turizminin önemli bir yerinin olduğunu söyledi. Av turizminin önemli ve pahalı bir sektör olduğunu ifade eden Saday, Mersin'in bu konuda çok büyük mesafeler kat ettiğini belirtti.

Geçen yıl yaban keçisinde av turizmi kotasının 37 olduğunu hatırlatan Saday, bu yıl da bu civarda bir kota olmasının beklendiğini dile getirerek, "Dileğimiz o dur ki, 2009 yılında bu kota 50 civarında olsun. Av turizmi çerçevesinde, kentin tanıtımının yanında kırsal kalkınmaya da destek sağlıyoruz. Yaban hayatı geliştirme sahalarında orman köylülerinden koruma hizmeti satın alıyoruz. Bunun yanında hangi köyün sınırlarında yaban keçisi avlanmışsa o köyün tüzel kişiliğine yüzde 30 pay veriyoruz. Bir yaban keçisinin totalde bu ülkeye getirisi 25 bin dolar. Ekolojik boyutunun yanında ekonomik boyutu da var. Tabii biz önce ekolojik boyutunu ele alıyoruz, ama heba olacak bir yaban keçisini, o kışı getiremeyecek hayvanı da ekonomiye kazandırıyoruz. Mersin ilinde bin kotamızın olduğunu düşünürsek, elde edilecek ekonomik getiri de çok fazla olacaktır" dedi.

Envanter çalışmalarının son aşamaya geldiğini ve bugüne kadar 2 binin üzerinde yaban keçisi tespit edildiğini kaydeden Saday, elde edilen rakamların sevindirici olduğunu söyledi.

Anamur ilçesinde yaban keçisi sayısının geçen yıl 500 civarında iken bu yıl 900 civarında yaban keçisinin sayıldığını belirten Saday, "Artık yaban keçileri sürülerle gezmeye başladı. Bu durum bizleri sevindiriyor. Hatta Silifke'nin Karakaya köyünde köylüler, 'Yaban keçileri bağımıza indi, bağımızı yemeye başladı' diyorlar. Biz şu anda o bölgeyi çeviriyoruz. Yaban keçisi zararını önleme noktasında kafes tel ile alanı çevireceğiz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2008 Pazar 11:13:04
Güncelleme :10 Ağustos 2008 Pazar 12:20:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?