3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Av turizminin geliştirilmesi

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, turizm destinasyonu çerçevesinde Mersin'in av turizmi konusunda dünya birinciliği bulunduğunu hatırlatarak, Mersin'in tanıtımı konusunda av turizminin önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Saday, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki av turizminin, başta yaban domuzu olmak üzere dağ keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi ile bazı büyük memeli türler için yeterli varlığın olduğu alanlarda, turizm firmaları kanalı ile yapıldığını hatırlattı.

Av turizminde önde gelen ülkelerle mukayese edildiğinde, ülkemizdeki av turizmine konu türlerde yapılan envanter çalışmalarında bazı alanlarda popülasyonun yetersiz olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Saday, "Bu nedenle bu alanlarda koruma ve geliştirme çalışmaları daha da önem kazanmaktadır. Av turizmine konu alanlarda orman köylüsünün ekonomik seviyesini yükseltmek, av ve yaban hayatının korunmasına köylümüzü de katmak için av turizminden elde edilen gelirin bir bölümü avların bulunduğu köy tüzel kişiliğine, köy katılım payı olarak aktarılmaktadır. 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu gereğince ihdas edilen ve planları yapılarak onaylanan 10 ilden bir tanesi olan ilimizde, 2008-2009 yıllarına ait Av Turizmi Yaban Keçisi İhale sonuçlarına göre ayrılan 20 kota karşılığı toplamda 107 bin 734 YTL. gelir elde edilmiş olup, kotalar dahilinde avlanma yapılmaktadır" dedi.

Turizm destinasyonu çerçevesinde Mersin'in av turizmi konusunda dünya birinciliği bulunduğunu hatırlatan Saday, "Mersin'in tanıtımı konusunda, av turizminin önemli bir yeri bulunmaktadır. Av turizmi önemli ve pahalı bir sektör olmasına rağmen Mersin bu konuda çok büyük mesafeler kat etmiştir. Av turizmi sayesinde kentin tanıtımının yanında kırsal kalkınmaya da destek sağlanmaktadır. Yaban hayatı geliştirme sahalarında orman köylülerinden koruma hizmeti satın alınarak, bunun yanında hangi köyün sınırında yaban keçisi avlanmışsa o köyün tüzel kişiliğine yüde 30 pay verilmektedir. Bir yaban keçisinin totalde ülkeye getirisi 25 bin dolardır. Bu nedenle av turizminin ekonomik boyutu ülkemiz için son derece önemlidir" diye konuştu.

Saday, yerli ve yabancı avcıların av turizmi kapsamında avlanmalarına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yönetmelik kapsamında, 2008-2009 av yılında, av turizmi kapsamında yapılacak av organizasyonlarında uyulması gereken esas ve usullerin titizlikle takip edileceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 08:48:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?