5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Avrupa'nın gözü Mersin'de olacak

Avrupa Gıda Kümeleri'nin 3. resmi açılış konferansına Mersin ev sahipliği yapacak.

 22 Avrupa ülkesinden 100'e yakın temsilcinin katılacağı toplantıda, tarım ve gıda sektöründe 2008 yılı içinde hayata geçirilen proje ve çalışmaların değerlendirmesi yapılacak.Avrupa Birliği'nin (AB) yüksel teknoloji üretilmesi ve rekabet gücünün arttırılması amacı doğrultusunda; gıda bilimleri sektöründe bölgesel ve yerel ekonomik kalkınmada araştırma kapasitesi oluşturulması hedefiyle oluşturulan; 'Gıda İnovasyon Çalışma Ağı' kapsamında hayata geçirilen 'Gıda Kümeleri'nin 3. resmi açılış konferansının, 23 Şubat 2009 tarihinde Mersin'de gerçekleştirileceği bildirildi.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Mersin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Zahteroğulları, Türkiye'den Mersin, İspanya'dan Murcia, İtalya'dan Emilio-Rogmania bölgesinden 12 kurum, enstitü ve şirketin ortak olduğu 'AGFORİSE Projesi'nin AB 7. Çerçeve Programı'nın tarım-gıda sektöründe Avrupa'da kabul edilen 3 projeden biri olduğunu hatırlattı. Zahteroğulları, İl Özel İdaresi öncülüğünde yürütülen projenin de tarım-gıda alanında söz konusu ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi öngörüldüğünü dile getirdi.

Yerel ve bölgesel yönetimlerin yanında ticari örgütler, ileri teknoloji enstitüleri ve KOBİ'leri kapsayan projelerin 'Gıda İnovasyon Çalışma Ağı' etrafında bir araya gelmesiyle oluşturulan 'Gıda Kümeleri'ne dikkat çeken Zahteroğulları, buradaki amacın da gıda bilimleri sektöründe bölgesel ve yerel ekonomik kalkınmada araştırma kapasitesi oluşturulması olduğunu anlattı. Zahteroğulları, Avrupa Gıda Kümesi'nin ilk 2 resmi açılış konferansının geçtiğimiz dönemde Belçika'nın Brüksel kentinde gerçekleştirildiği bilgisini vererek, 3. resmi etkinliğin de Mersin İl Özel İdaresi'nin ev sahipliğinde yapılacağının altını çizdi.

Toplantının tüm giderlerinin proje bütçesinden karşılanacağına dikkat çeken Zahteroğulları, bu noktada da Avrupa'nın 22 ülkesinde faaliyet gösteren kuruluş, enstitü, üniversite, şirketin yanı sıra tarım-gıda alanında araştırma yapıp, proje üreten tüm kurum ve kuruluşların da Mersin'de bir araya gelerek; 'Yıllık Değerlendirme Toplantısı' yapacağını ifade etti. Zahteroğulları, toplantının kent açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, 100'e yakın yabancı konuğu ağırlayacaklarını ve söz konusu konukların da proje üretme ve uygulama tecrübesi olan insanlar olduğunu vurguladı. Zahteroğulları, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Beklentimiz; hem Mersin'in, hem de Türkiye'nin uluslararası arenada tanıtımını sağlamak. Bunun yanında Mersin'de tarım ve gıda sektöründeki kuruluşların, meslek odalarının, üretici birliklerinin, firma ve kişilerin ortaklıklar kurarak yeni projeler üretmelerine fırsat sağlamak istiyoruz. Eğer bunu yapabilirsek AB 7. Çerçeve Programı kapsamında 52 milyar Euro'luk havuzdan hazırlanacak projelerle birlikte yeni kaynaklar alma şansımız var. Buradaki amacımız gelen her bir kuruluşun yakasına Mersin'den birinin yapışıp ortak olmak için ikna etmesidir.

iha
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 17:19:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?