5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Avukatlar Haftası kutlamaları

Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel, Türkiye'de yargıç bağımsızlığı ve güvencesinin sağlanması, avukatların mesleki örgütü olan baroların vesayetten kurtarılması gerektiğini vurguladı.

'Avukatlar Haftası' kutlama etkinlikleri kapsamında Mersin Barosu tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda bir tören gerçekleştirildi. Aynı zamanda da avukat olan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ile merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım'ın da katıldığı tören kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Burada konuşan Baro Başkanı Hulki Özel, mesleki sorunların hala çözülmediğini ifade ederek, "Bırakın çözüm için çaba gösterilmesini mevcut sorunlarımız giderek derinleşti ve karmaşık bir hal aldı. Avukatlık, alelade bir meslek değil aksine ruhsatnamenin alındığı andan ölüme kadar süren, kesintisiz bir meslek olmasının yanında bir yaşam biçimidir. İnsan haklarına, hukuka, adalete hizmet için yeni güvencelere sahip olmadığı gibi varolan hatta temel meslek yasamız Avukatlık Yasası'nda açıkça tanımlanan haklarımızın kullanımında bile sorunlar, zorluklarla karşılaşıyoruz" dedi.

Avukatlık Yasası'nın 9. maddesindeki emredici hükmünü, kamu-özel bankalara kabul ettirebilmenin zorluğunu yaşadıklarını anlatan Özel, tüm bunların yanında akademisyen ve derslik yetersizliği olmasına karşın 51 Hukuk Fakültesi'nin öğretime başlatılmasına bir anlam veremediklerini, avukatlık mesleğine kabulde sınav zorunluluğunun kaldırılmasının da sorunun daha da derinleşmesine neden olduğunu savundu. Özel, bugün Türkiye'de her ay 600-700 civarındaki Hukuk Fakültesi mezununa 1 yıllık stajının ardından hiçbir eleme yapılmaksızın avukatlık ruhsatı verildiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin, yargının mevcut sorunlarının çözülmesinde, savunma mesleği olan avukatlığın ifasında Avrupa Birliği (AB) standartlarının çok gerisinde olduğunu ifade eden Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Son 3 yıldır bu yöndeki tüm uyarılara rağmen tabiri caizse adeta ayak sürümekteyiz. Yargıç bağımsızlığı ve güvencesinin sağlanması, avukatların mesleki örgütü olan baroların vesayetten kurtarılması noktasında ortaya konulan mücadele sürüyor. Güzel haberler vermek, sizleri umutlandırıp güldürmek isterdim. Ancak yaşanan gerçekleri bir kez daha düşünmeliyiz."
Yapılan konuşmaların ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2009 Pazar 13:04:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?