2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Ayakkabıcılık kan kaybediyor

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Fatih Özcan, ayakkabı sektörünün günden güne eriyip kan kaybettiğini belirterek, sorunları sektör bazında değil genel anlamda değerlendirmeye kararlı olduklarını söyledi.

Özcan, Mersin'de yapılan Ekim ayı olağan toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ayakkabı sektörünün sorunlarını değerlendirdi.

Esnaf ve sanatkarların son 10 yıllık süreçte oldukça sıkıntılı ve zor günler geçirdiğini ve hayatta kalma mücadelesi verdiğini ifade eden Özcan, "Esnaf neden bu hale gelmiştir? Esnafı kurtaracak, esnafa nefes aldıracak hangi önlemler alınmıştır? Çıkartılan birkaç yasa ve borç yapılandırma uygulamaları dışında 'esnaf için ne yapıldı' diye soracak olursanız, maalesef esnaf ve sanatkarlarımız için hiçbir şey yapılmamıştır. Esnaflarımız adeta kaderleriyle baş başa bırakılmıştır" dedi.

Esnaf ve sanatkarları düzlüğe çıkarmanın mümkün olduğunu, ancak herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini kaydeden Özcan, esnafın kurtuluşu için alınacak önlemler ve atılması gereken adımları ise şöyle sıraladı:

"Hükümet faizsiz ve 18 ayda geri ödenme şartıyla 25 bin YTL'lik 'Cansuyu' kredisini tüm esnaf ve sanatkarlara vermesi gerekirken, yalnızca imalat yapan esnaflara kullandırılmıştır. Ancak 'Cansuyu' kredisini, şartların zorluğu ve gereksiz bürokratik işlemlerin çokluğu nedeniyle birçok esnaf kullanamamıştır. Diğer taraftan esnafın can simidi olan esnaf kefalet kredi faiz oranlarına 1.30 puan faiz eklemiştir. Yani devlet bu durumda bir yandan faizsiz kredi kullandırırken, diğer yandan geniş esnaf kitlesine yıllardan beri kullandırdığı kredi oranlarını artırmak suretiyle ikilem oluşturmuştur. Bu haksızlığın derhal düzeltilmesi ve esnaf kefalet kredilerine yapılan faiz artışının geri alınması gerekmekte, tüm esnaf ve sanatkarlara faizsiz kredi verilmesi için çalışmalara başlanması gerekmektedir. Bağ-Kur primlerinin yüksekliği esnafı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun dışına iterek, konunun sosyal bir sorun haline gelmesine neden olmuştur. Primlerini ödeyemeyen esnaf çoluk çocuğunu tedavi ettirememekte, yarınlar bakımından emekliliğini hak edemeyecek duruma gelmektedir. Sosyal adalet sağlanarak primlerin düşürülüp makul seviyelere çekilmesinin ve ödeme kolaylıklarının sağlanmasının gerektiği gerçeği artık yetkililerimizce görülmelidir."

Esnaf ve sanatkarların artık laf değil, iş, aş, ekmek, çoluk çocuğuna sağlam bir gelecek, yarınlar açısından ise sosyal güvence istediğini ifade eden Özcan, "Bağ-Kur primini yatıramayıp, eşini, çocuğunu tedavi ettiremeyen, iş yerinin elektriğini, su parasını ödeyemeyen, en önemlisi evine ekmek götüremeyen bir esnaftan geleceğin Türkiye'sini sırtlayacak sağlıklı nesiller yetiştirmesi beklenemez" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 21:45:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?