3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Ayatekla müzesinde çekimler başladı

İngiliz televizyonu Kanal 4, "12 Havarinin Gitmiş Olduğu Yerler ve Kadınların Rolü" adlı belgeselin çekimlerine Mersin'in Silifke ilçesindeki Ayatekla Kilisesi'nde başladı.
Carbon Media tarafından çekilen belgeselin Türkiye'deki çekimleri Ayatekla Kilisesi ile Efes'te yapılacak. Türkiye'nin yanı sıra 12 havarinin gittiği İsrail, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Hindistan'da da çekimler yapılacak. Belgesel, 22 Mart'ta Kanal 4 televizyonu program sunucusu ve yapımcısı Dr. Robert Beckford tarafından seyirciyle buluşturulacak.

Ayatekla Kilisesi'ndeki çekimler yönetmen Davit Batty, sunucu ve yapımcı Dr. Robert Beckford, kameraman Benjamin Hodgson, sesçi Darrell Brigs ve programın Türkiye sorumlusu Narin Kurumlu tarafından gerçekleştirildi.

Silifke'nin tarihe ışık tutan bir yer konumunda olduğunu belirten Kurumlu, "Ayatekla Kilisesi'nin (Meryemlik) tarihi, Azize Tekla'nın buraya gelişiyle başlar. İsa Peygamber'in havarilerinden St. Paul'ün vaazlarından etkilenen 17 yaşındaki Tekla, kendini Hristiyanlık dinine adar. St. Paul'un bu değerli öğrencisi Konya ve Yalvaç'ta Hristiyanlığı yaymak için propaganda yaparken baskılara maruz kalıp, öldürüleceğini öğrenince kaçıp Seleukia'ya gelir ve sonradan kiliseye çevrilen bir mağarada saklanır.

Sığındığı mağaradan yöredeki insanlara çok tanrılı dine karşı Hristiyanlık inancını yayarken mucizeler yaratarak hastaları da iyileştirir. Yine öldürüleceği bir sırada bu mağarada kaybolduğuna inanılır. Ayatekla'nın içinde yaşadığı mağara onun kayboluşundan sonra Hristiyanlar'ca kutsal sayılmış; ta ki bu din milattan sonra 313 yılında serbest bırakılıncaya kadar gizli bir ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Bu mağara daha sonra 4. yüzyılda kiliseye dönüştürülmüştür. Hristiyanlık dünyası için Silifke'de bulunan Ayatekla Kilisesi çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle Ayatekla neredeyse bir havari kadar Hristiyanlık dünyasında önemlidir. Hiçbir kadının o dönemde cesaret bile edemeyeceği bir liderlik göstererek 'Azize' mertebesine ulaşmış önemli bir yere sahiptir" dedi.

"Çekim yapılacak en önemli yerlerden bir tanesi Ayatekla Kilisesi'dir" diyen Dr. Robert Beckford ise, "Hazırladığımız belgeselde Hristiyanlığın yanı sıra bu bölgelerde yaşanmış olan tarihe de önem vereceğiz. Silifke de böylelikle İngiltere'de vatandaşlar tarafından bilinen bir yer haline gelecek. Turizm açısından önemli bir konumda bulunan Silifke, Ayatekla Kilisesi, doğası ve denizi ile büyüleyici bir kent durumunda" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 10:54:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?