4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Ayin yapıp, kuyudan su çekti

WULLF MERSİN'DE AYİN YAPIP, KUYUDAN SU ÇEKTİ

Almanya Federal Cumhurbaşkanı Christian Wullf, Mersin'in Tarsus ilçesinde yer alan Saint Paul Kilisesi'nde düzenlenen ayine katılıp dua etti. Kilisenin önde gelenleriyle de bir araya gelen Wullf, Saint Paul Kuyusu'ndan su çekip yüzünü yıkadı.

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Wullf, eşi Bettina Wullf ile birlikte Tarsus'ta yer alan ve Hıristiyanlık inancında kutsal olarak kabul edilen ve bugün müze olarak faaliyet gösteren 'Saint Paul Kilisesi'nde gerçekleştirilen ayine katıldı. Wullf burada Mersin Vali Yardımcısı Suphi Olcay, Tarsus Kaymakamı Orhan Güldibi ve Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından karşılandı. Kilise ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınırken, evlerin çatılarına da Özel Hareket

ekipleri yerleştirilmesi dikkat çekti. Buradaki dua törenini rahip Holger Nollman ve Christian Rolke yönetirken Ermeni Kilisesi Patrik vekili Avam Ateşyan, Latin İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Roberto Ferrari, Adıyaman Süryani Ortadoks Kilisesi Psikoposi Melki Ürek'de ayine katılanlar arasında yer aldı.

"TÜRKİYE'DE HIRİSTİYANLARIN DİN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASINI BEKLİYORUZ"

Yaklaşık bir saat süren ayinin ardından kilise içinde küçük bir gezinti yapan Wullf, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Söz konusu ayine katılmanın kendisi açısından önemli olmasının yanında mutluluk verici bir durum olduğunu anlatan Wullf, "Burada Hıristiyanlığın birliğin ve bütünlüğünü görmek, bunu yaşamakla birlikte ayinde ve vaizde ortaya konulan hoşgörü fikrini de görmek beni çok etkiledi. Alman Hükümeti olarak, Almanya'da Müslümanların dini inançlarını yerine getirebilmeleri, camide

dinlerini yaşabilmeleri için bu özgürlüğü onlara tanıyabilme adına bütün önlemleri alıyoruz. Bunun bir din özgürlüğü, temel bir hak olduğuna inanıyoruz. Arzumuz, Türkiye'de de Hıristiyanların bu konuda din özgürlüğüne tümüyle kavuşabilmeleri ve dinlerini layıkıyla yerine getirebilmeleridir. Bu konuda Türk hükümetinin de gerekli adımları atarak, bunun için bazı yasal değişiklikleri gerçekleştirmesini ümit ediyorum" dedi.

"HEYBELİADA RUHBAN OKULU YENİDEN AÇILMALIDIR"

Almanların, Türkleri çok sevdiğini aynı şekilde Türklerin de Almanya'ya karşı büyük bir sevgi beslediğine olan inancının tam olduğunun altını çizen Wullf, din ve inanç alanındaki konuların da ortak hareket edilerek çözüme kavuşturulacağına inandığını, herkesin kendi dinini layıkıyla yerine getirmesinden yana olduklarını vurguladı. "Bugün yapmış olduğumuz ayinde bu mesajı çok net bir şekilde verdiğimize inanıyorum" diye konuşan Wullf, farklı kültür ve dinlerin bir zenginlik olarak algılanmasının

kendilerini de mutlu ettiğini belirterek, farklı kültür ve dinlerden korkulmaması aksine bunun bir zenginlik olarak görülmesi düşüncesini tekrarladı.

Kendisine yöneltilen sorulara da yanıt veren Wullf, yaklaşık 40 yıl önce kapatılan Heybeliada Ruhbar Okulu'nun yeniden açılması yönünde bir beklenti içinde olduklarını kaydetti. Wullf, "Her nasıl biz Almanya'da Müslüman çocuklarının kendi cemaatlerinde yetişen imamlar tarafından İslam dini dersi almalarını sağladıysak, Almanya'da da imamların yetişebilmesi için gerekli eğitim kurumlarının açılmasına müsaade ettiysek aynı somut adımların Türkiye'nin de atmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"EŞİMLE BİRLİKTE TARSUS'A TEKRAR GELMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Saint Paul Kilisesi'nde de cemaatlerin istemesi ve bu konuda talepte bulunması halinde söz konusu kilisede ayın yapılmasına izin verilmesini arzuladıklarını dile getiren Wullf, kilisenin ayine açılmasının aynı zamanda da bölgeye dünyanın farklı ülkelerinden birçok turistin gelmesi anlamını taşıyacağını savundu. Wullf, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu mekanlar, Hıristiyanlığın ortaya çıktığı mekanlardır. Bu nedenle ben de eşimle birlikte önümüzdeki süreçte yeniden buraya gelip, bu tür ayinlere katılmayı düşünüyorum. Tarsus halkına da misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Oldukça sıcak ve samimi bir şekilde bizi ağırladılar. Bu durum hem beni, hem de eşimi çok mutlu etti."

Konuşmaların ardından Tarsus Kaymakamı Orhan Gildibi, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karagöz, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Christian Wullf ve eşi Bettina Wullf'a çeşitli hediyeler sundu. Wullf, buradaki etkinliğin ardından Saint Paul Kuyusu'nu da ziyaret edip, burada kuyudan su çekti ve bu suyla da yüzünü yıkayıp eşine de ikram etti.

Öte yandan, Mersin Üniversitesi öğrencisi 50 yaşındaki Mehmet Selen, 2008 Dünya Saint Paul Yılı' ilan edilmesiyle ilgili olarak yapmış olduğu üç boyutlu animasyon film projesi kapsamında hazırlamış olduğu ve Tarsus sahillerinde topladığı deniz kabuklarından yaptığı kompozisyonu Wullf'a hediye etti.

WULLF MERSİN'DE AYİN YAPIP, KUYUDAN SU ÇEKTİ
WULLF MERSİN'DE AYİN YAPIP, KUYUDAN SU ÇEKTİ
WULLF MERSİN'DE AYİN YAPIP, KUYUDAN SU ÇEKTİ
WULLF MERSİN'DE AYİN YAPIP, KUYUDAN SU ÇEKTİ
WULLF MERSİN'DE AYİN YAPIP, KUYUDAN SU ÇEKTİ
WULLF MERSİN'DE AYİN YAPIP, KUYUDAN SU ÇEKTİ
WULLF MERSİN'DE AYİN YAPIP, KUYUDAN SU ÇEKTİ
WULLF MERSİN'DE AYİN YAPIP, KUYUDAN SU ÇEKTİ
WULLF MERSİN'DE AYİN YAPIP, KUYUDAN SU ÇEKTİ
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2010 Perşembe 14:50:05
Güncelleme :22 Ekim 2010 Cuma 13:55:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?