5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Aymen'den kriz değerlendirmesi

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, global krize karşı geleneksel yöntemlerin bir işe yaramadığını, bu nedenle de daha farklı ve sorunun köküne inen bir çözüm bulunmasının şart olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yürütme Kurulu üyesi de olan AKİB Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, bugün gelinen noktada Türkiye'nin ihracatta kriz yaşadığına işaret ederek, son 2 aylık dönemde yaşanan yüzde 35'lik düşüşün de bu durumun açık bir göstergesi olduğunu söyledi. Krize karşı alınacak önlem ve hayata geçirilecek çalışmalarda geleneksel yöntemlerin artık bir işe yaramadığını vurgulayan Aymen, bunun yerine olaya farklı bir bakış açısından bakılarak, sorunun temeline inecek çözüm yollarının aranması önerisinde bulundu.

İŞKUR tarafından açılan, Avrupa Birliği (AB) tarafından da desteklenen 'Aktif İstihdam İş Tedbirleri Hibe Planı'na dikkat çeken Aymen, düşen ihracat rakamlarına çözüm olacak ve aynı zamanda da işsizlik oranını aşağıya çekebilecek bir AB projesi fikrinin önemini vurguladı. Aymen, bu kapsamda AKİB tarafından hazırlanan 'Dış Ticaret Koçları Projesi'nin İŞKUR'a yapılan bin 84 proje arasında kabul edilerek hayata geçirildiğini anlattı. Projeyle birlikte işsiz gençlerden seçilecek olan dış ticaret koçlarıyla üretimden ihracata geçmekte zorlanan, bilgi, deneyim ve sermaye eksiği olan firmalara destek verileceğini belirten Aymen, proje kapsamında her türlü bilgi alarak deneyim sahibi olan dış ticaret koçlarının sermaye ve müşteri bulmanın yanı sıra pazarlama ve satış alanlarında uzman bir yönetici olarak firmalara destek vereceğini söyledi. Aymen, "Bu şekilde fikirsel anlamda da üretimden ihracata geçişin sanıldığı kadar zor olmadığı vurgulanacak ve orta vadede de bu fikirsel yaklaşım rakamlara da
yansıyacaktır. Projeyle birlikte aynı zamanda Adana ve Mersin bölgesindeki işsizlik sorununa da belirli ölçüde uzun vadede çözüm bulmayı hedefliyoruz. Çünkü oluşturulan iş pozisyonları, sadece kendini istihdam eden pozisyonlar değildir. İhracatı direkt olarak arttıracak, dolayısıyla üretim talibini ve diğer istihdam taleplerini de arttıracak pozisyonlardır.

'Dış Ticaret Koçları Projesi', büyümesini ihracata dayandıran Türkiye için bu anlamda anlamlı bir projedir" dedi.
Hayata geçirilen projeyle birlikte ihracata daha da profesyonel olunacağını belirten Aymen, dış ticaret koçlarının aldıkları kurumsal nosyonla koçluk yaptıkları firmalarla birlikte tüm sektörü uzun vadede etkileyebilecek bir profesyonel reaksiyon başlatacağını iddia etti. Aymen, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"AKİB'in tüm Türkiye'ye örnek teşkil edecek 'Dış Ticaret Koçları Projesi'nin sadece TR62 (Mersin-Adana) bölgesinde değil, diğer bölgelerde de uygulanması için çalışmalar başlatılmıştır. AKİB olarak, projenin düşüş trendindeki ihracata ivme kazandıracak ve ihracat grafiğini tersine döndürecek yöntemlerden biri olacağını ve geleneksel hale getirilmesinin her kesim için faydalı olacağını düşünüyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 13:50:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?