5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Azmetti, elektrik ustası oldu

KOCASINA YARDIM EDERKEN OTO ELEKTRİK USTASI OLDU

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atakent beldesinde Arife Batan adlı kadın, oto elektrik ustası olan kocasına yardımcı olmak için başladığı işte usta oldu.

Kapızlı mahallesindeki Avşarlar Oto Elektrik dükkanını işleten 20 yıllık oto elektrik ustası Enbiya Batan, çırak bulamayınca bu işe eli yatkın olan eşi Arife Batan'ı (34) çırak olarak yanına aldı. Evde zaman zaman arızalanan elektrikli aletlerini de tamir eden Arife Batan, 5 yıl önce çırak olarak başladığı işte oto elektrik ustalığına kadar kendini geliştirdi.

Arife Batan, eşinin bulduğu çırakların genelde bir süre çalıştıktan sonra işi bıraktığını, eşine yardımcı olmak için de kendisinin bu mesleğe çırak olarak başlayıp ustalığa kadar yükseldiğini kaydetti.

Bu mesleğe başlamadan önce evde arızalanan elektrikli aletleri tamir edebildiğini, bu tür işlere elinin yatkın olduğunu ifade eden Arife Batan, zor da olsa hem ev işlerini hem de ustalığı aynı anda yapabildiğini belirtti.

5 yaşında Emine isminde bir kızı, ilköğretim 9. sınıfta okuyan Mehmet adında da bir oğlu olduğunu vurgulayan Arife Batan, oğlunu okula gönderdikten sonra kızına da kayınvalidesinin baktığını, kendisinin de ustalığa devam ettiğini söyledi.

Çocuklarının ve eşinin yemek ihtiyacını karşılamak için boş bulduğu zamanlarda da mutfak işleriyle ilgilenip sacda bazlama pişirdiğini anlatan Arife Batan, "Bazı müşteriler ilk geldiklerinde kadından elektrik ustası mı olur diye dudak büküyorlar. Ama işlerini yaptığımda demek ki kadınlar da bu işi başarıyla yapabilirmiş düşüncesiyle teşekkür edip ayrılıyorlar. Daimi müşterilerimiz de artık bana alıştı. Çünkü eşim iş yerinde olmadığı zaman oto elektrik tamiratını tamamen yapmanın yanında, tüp montesi ve akü şarjını da gerçekleştirebiliyorum" dedi.

Arife Batan'ın kocası Enbiya Batan da yıllardır yanında çırak olarak başlayıp ustalığa kadar yükselecek birini bulamadığı için eşini yanına çırak olarak aldığını, şu anda da usta olan eşine dükkanını gönül rahatlığıyla bıraktığını söyledi.

Son yıllarda yaşanan kriz sebebiyle işlerinin zaman zaman azaldığına dikkat çeken Batan, "Eşime bu mesleği öğretmekle hem yeni bir usta sahibi oldum, hem de çıraklara para vermekten kurtuldum. Çünkü iş yerinde çırak veya usta çalıştırmak çok zor. Eşimin sayesinde çırak ve ustalara vereceğimiz para cebimizde kalıyor" dedi.

KOCASINA YARDIM EDERKEN OTO ELEKTRİK USTASI OLDU
KOCASINA YARDIM EDERKEN OTO ELEKTRİK USTASI OLDU
KOCASINA YARDIM EDERKEN OTO ELEKTRİK USTASI OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2009 Perşembe 13:06:00
Güncelleme :15 Ekim 2009 Perşembe 15:52:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?