4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Bahar alerjisine dikkat!

BAHAR ALERJİSİNE DİKKAT

Toros Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Nedim İnce, kentleşme insanın doğal yaşamına uygun bir yaşantı olmadığından, kentleşme oranı arttıkça 'bahar alerjileri'nin de daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Bahar alerjisinin vücuttaki bağışıklık sisteminin yabancı maddelere karşı gösterdiği reaksiyon sonrası ortaya çıktığını ifade eden İnce, "Bağışıklık sistemi, vücudu dışardan gelen bir sürü maddeye karşı koruyan, kollayan bir sistemdir. Onlar olmasa zaten bu ortamda yaşamamız ve hayatımızı sürdürmemiz mümkün değil. Bağışıklık sistemi bazen yabancı ama vücuda çok zararlı olmayan maddelere karşı da devreye giriyor. Hatta gereğinden şiddetli devreye giriyor. O zaman alerji dediğimiz reaksiyon oluşuyor. Bunu

sağlayan mast hücreleridir ve daha çok sinir ve damar çevresinde yoğun olarak oluşur. Burada oluşan mast hücreleri, gelen yabancı cisimlere karşı reaksiyon gösteren, onları ortadan kaldırmaya çalışan şeylerdir. Baharda da bu yabancı cisimler polenlerdir. Bu cisimle karşılaştığında mast hücreleri, onu kendi içine alıyor ve oradaki kan akımını arttırabilecek bir takım mediatörler salgılıyor. Bunun sonucunda orada alerji oluşuyor" dedi.

Bahar alerjisinin çocuklarda daha sık görüldüğüne, yaş ilerledikçe de alerjik reaksiyonların azaldığına işaret eden İnce, bunun nedenini kent yaşamının artmasına bağladı. İnce, "Çünkü kent yaşamına girdikçe biz daha steril ortamda yaşamaya başlıyoruz ve alerjenlerle daha seyrek karşılaşmaya başlıyoruz. Bir süre sonra baharda yoğun olarak karşılaştığımız polenlere karşı aşırı reaksiyonlar oluyor. Ama kent yaşamı olmasa, daha bebekliğimizden itibaren azar azar bu alerjenlerle karşılaşmış olsak, vücut yavaş

yavaş onları tanımaya başlar ve onları gördüğünde çok ciddi bir reaksiyon göstermez. Tabii ki yine o yabancı cismi ortadan kaldırmaya çalışır vücut ama alerji adını verebileceğimiz şekilde şiddetli bir reaksiyonla değil. Vücuda zarar vermeden, sıkıntıya sokmadan uzaklaştırmaya çalışır. Ondan dolayı çocuklarda daha çok ama yetişkinlerde daha az görülen bir rahatsızlıktır bahar alerjisi" diye konuştu.

Bu alerjik reaksiyonların bahar ayları bitince genelde sona erdiğini ifade eden İnce, korunma yollarını ise şöyle açıkladı:

"Öncelikle alerjinin nedenleri neydi? Polenler. Polenlerden uzak durmak gerek. Bu tür alerjik reaksiyonları olanların ev camlarını bahar aylarında çok açmalarını önermiyoruz. Arabaları ile giderken araç camlarının açık tutulmaması gerekir. Rüzgarlı havalarda polen sayısı çok daha artar. Bu zamanlarda mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamaları gerekir. Eve geldiklerinde elbiselerini yatak odalarında çıkarmamalarını öneriyoruz. Bunun yanında çamaşırlarını dışarıda kurutmamalarını, ev içinde veya araç içinde

filtre kullanarak havayı sirküle etmelerini öneriyoruz. Ayrıca bu alerjik reaksiyonlarda ilaç tedavisi var. Anti alerjik ilaçlar kullanılıyor. Bu ilaçlar, bahar aylarında ciddi şekilde koruma sağlıyor. Tabii ki doktor kontrolünde ve onun gözetiminde olmalı. Alerji duyulan polenlerden yapılan aşılar da var. Bu aşılama yöntemiyle korunma da mümkün."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 12:06:00
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 12:14:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?