30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Bakan Çağlayan Mersin'de

BAKAN ÇAĞLAYAN MERSİN'DE

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracatı öğrendiğini ve benimsediğini belirterek, 8 yıl önce yıllık ihracat toplamı 32 milyar dolar iken şu anda bu rakama yılın ilk üç ayında tekstil ve otomotiv sektöründe ulaşıldığını söyledi.

Devlet Bakanı Çağlayan, Mersin'de Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde (AKİB) düzenlenen Mersin İhracatını İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrara kavuştuğunu ve özel sektörle kamunun diyaloğu sayesinde ülkenin iyi bir konuma geldiğini kaydederek, Türkiye'nin ihracatı öğrendiğini ve benimsediğini belirtti. İhracatta artış yaşanırken, ihracatçı sayısının da yükseldiğini anlatan Çağlayan, 8 yıl önce yıllık ihracat toplamı

32 milyar dolar iken şu anda bu rakama yılın ilk üç ayında tekstil ve otomotiv sektöründe ulaşıldığını açıkladı. Türkiye'nin 8,5 yıllık AK Parti iktidarında ekonomisini ve ihracatını dörde katladığını söyleyen Bakan Çağlayan, "Bu ihracatın yüzde 50'sini Avrupa Birliği ülkelerine yapıyorsa, bu özel sektörün başarısı ve özel sektöre destek verilmesi halinde neler yapılabileceğinin işaretidir" dedi.

İhracatla büyümeyi öğrenen Türkiye'nin ihracat odaklı bir büyüme stratejisini benimseyerek, 2010 yılında Avrupa'nın büyüme şampiyonu olduğunu ifade eden Çağlayan, "Bizim görevimiz özel sektöre destek olarak, sizlere bu işin yolunu açmak, uygun otobanlar döşemektir. Bu otobanın döşenmesi ve buradaki güvenliğiniz devlet tarafından sağlanacaktır" şeklinde konuştu.

Ülkenin ihracatta çok önemli gelişmeler yaşadığının altını çizen Çağlayan, Türkiye'nin yılda 100 milyar doların üzerinde ihracat yapan ilk 30 ülke arasında yer aldığına dikkat çekti. Türkiye'nin performansının giderek arttığını anlatan Çağlayan, "2010 yılı ihracat hacmimiz 114 milyar dolar olunca, bu yılın orta vadeli hedefini 127 milyar dolar olarak belirledik. Fakat 2011 yılı ilk çeyreğinde ilk dört aylık ihracatın 44,5 milyar dolara dayandığını görüyoruz. Buradan da anlaşılıyor ki, bu yıl biz 135

milyar dolar ihracat yapabilecek kapasitedeyiz. Bu hızla gidersek 2008 ihracat rekorunu kıracağız" diye konuştu.

Mersin'in Akdeniz'in incisi olduğunu ve Türkiye'de ihracatı başlatan illerin başında geldiğini kaydeden Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mersin, limanı, serbest bölgesi, tarımı, turizmi ve sanayisiyle çok önemli bir kent. Dünyada ülkeleri rekabet pazarında en başarılı kılacak ölçütlerden biri olan lojistik, tek başına ele alınması gereken bir sektördür. Bu yüzden lojistikle ilgili ayrı bir yapı ve birlik oluşturmalıyız. Mersin, limanın genişletme çalışmalarından tutun da Çukurova Bölgesel Havaalanı, demiryolu ve karayolu konularında yapılacak çalışmalarla lojistik sektöründe iyi bir transfer merkezi olabilme özelliğine sahiptir."

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, Mersin İhracatını İzleme ve Değerlendirme Kurulu'nun amacının Ankara'da yapılan çalışmalara Mersin özelinde katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Kurulun ihracatın her kademesiyle ilgili kamu kurum görevlileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluştuğunu, yerelde çıkan sorunların bu kurul aracılığıyla hemen çözüme ulaştığını ifade eden Vali Güzeloğlu, "Memnuniyetle söylüyorum ki, Mersin'de oluşturduğumuz bu kurul, AKİB bünyesindeki diğer illerimize ve

ihracat merkezlerine de örnek olarak gösterildi. Mersin, 152 ülke ve gümrük bölgesine 1,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiş ve 2008 rekorunu şimdiden kırmıştır" dedi.

Konuşmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

BAKAN ÇAĞLAYAN MERSİN'DE
İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2011 Çarşamba 11:19:05
Güncelleme :4 Mayıs 2011 Çarşamba 11:26:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?