8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Bakan Tüzmen Mersin'de

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2007'de 250 milyar dolar olarak tamamlanacak olan dış ticaret hacminin, 5 sene sonunda en az yarım trilyon dolara ulaşması gerektiğini belirterek, "Bunun içerisinde en az 200 milyar dolarlık ihracat rakamının olması gerekiyor. 200 milyar dolar ihracat demek, yaklaşık 100 milyar dolar ekstra dağılım demektir. Bu da kişi başına 10 bin dolar gayri safi milli hasıla demektir. Türkiye'nin kişi başına geliri 10 bin dolar seviyesine gelecektir" dedi.

Bakan Tüzmen, gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersin'de, Vali Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret ederek, brifing aldı. Ziyarette konuşan Tüzmen, seçim çalışmaları sırasında kentin her köşesine gittiklerini ve sorunları dinlediklerini, çözümü mümkün olan konularda ise birtakım vaatlerde bulunduklarını söyledi. Seçim öncesi verdikleri sözlerin hepsini yavaş yavaş yerine getireceklerini dile getiren Tüzmen, Mersin'e tarım, ticaret, teknoloji, taşımacılık ve turizm konularını ele alan "5T Formülü"nü hazırladıklarını, bu yönde de çalışmalarını hızlandırdıklarını kaydetti.

Mersin'in dünya markası olabilecek kapasiteye sahip olduğunu ancak, bunların harekete geçirilmesi gerektiğine işaret eden Tüzmen, "Verdiğimiz sözleri, 5 T formülü ile hayata geçirdiğimizde, Mersin önemli gelişmeler kaydedecek. Bu konuda bizler de üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Mersin en kısa sürede Türkiye'nin parlayan bir yıldızı haline gelecek'' dedi. İhracat rakamlarının artmasıyla birlikte, istihdam ve refah seviyesinin de önemli ölçüde yükseleceğine vurgu yapan Tüzmen, Çin'e yapılan ihracatın ''sıfır'' noktalarından 1.2 milyar dolar seviyesine geldiğine işaret etti. Vali Aksoy da, Bakan Tüzmen'in Mersin milletvekili olmasından ötürü, kentin sorunlarını yakından bildiğini ve bunların çözümü konusunda da hassas davrandığını belirtti. Bu nedenle Bakan Tüzmen'e teşekkür eden Aksoy, Mersin'in tüm kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte canlandırılabileceğini kaydetti. Ziyarette Bakan Tüzmen, şeref defterini de imzalarken, Vali Aksoy ile basına kapalı olarak görüşerek, kentin sorunları hakkında brifing aldı.

Bakan Tüzmen, Valilik ziyaretinin ardından, yürüyerek Akdeniz İhracatçı Birlikleri'ne (AKİB) geçerek, ihracatçılarla görüştü. Tüzmen, ihracatçılara yönelik yaptığı konuşmada, ekim ayında 100 milyar dolarlık ihracat rakamının oluşacağını ve verdikleri sözü yerine getirmiş olacaklarını söyledi. 2007'de 250 milyar dolar olarak tamamlanacak olan dış ticaret hacminin, ikinci 5 sene sonunda en az yarım trilyon dolarlık bir dış ticaret hacmi olan Türkiye'ye çevrilmesi gerektiğini belirten Tüzmen, "Bunun içerisinde en az 200 milyar dolarlık ihracat rakamının da olması gerekiyor. 200 milyar dolar ihracat demek, yaklaşık 100 milyar dolar ekstra dağılım demektir. Bu da kişi başına 10 bin dolar gayrı safi milli hasıla demektir. Türkiye'nin kişi başına geliri 10 bin dolar seviyesine gelecektir" diye
konuştu.

Mersin Limanı ile ilgili sıkıntılar yaşandığına dair söylemlerin olduğunu hatırlatan Bakan Tüzmen, "Artık liman çok iyi bir şekilde çalışıyor, ama ücretlerde sıkıntı yaşanıyor. Bunu da ilgililerle görüşeceğiz. Ancak özel sektörün iyi çalışabilmesi için birtakım nakit sıkıntıların karşılıklı olarak aşılarak giderilebilmesi gerekiyor. İşletme kar edecek ki, işini sağlıklı yapabilsin. Mersin Limanı artık tarihinin en yüksek elleşme rakamına yükseldi. Tarihte ilk kez Mersin Limanı, elleşmede İzmir Limanı'nı geçti'' şeklinde konuştu. İhracatçıların, "Mersin'e ihtisas gümrüğü kurulması" ile ilgili olarak beklentilerine ise Bakan Tüzmen, "İzmit ve Adana'dan girişler var. Çok fazla yerde açıldığı zaman çok ciddi suistimaller olabiliyor. Bütün elekler iyi çalışsa, bunu her tarafa gayet rahat bir şekilde kurabiliriz ama, kontroller düzgün yapılmıyor" ifadelerini kullandı.

Mersin'in Kumkuyu beldesine havaalanı yapılması ile ilgili olarak da işadamlarının görüşlerini dinleyen Tüzmen, turizm bağlantıları da göz önüne alındığında Kumkuyu'nun havaalanı için müsait bir yer olduğunu ancak, bu konuda kesin kararın yapılacak istişarelerden sonra alınacağını vurguladı. AKİB ziyaretinde Bakan Tüzmen'e, AKİB Başkanlar Kurulu Başkanı Engin Tan Narin tarafından üzerinde Atatürk'ün nostaljik bir fotoğrafının bulunduğu tablo armağan edildi.Tüzmen, daha sonra Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ı makamında ziyaret etti. MTSO ziyaretinde konuşan Tüzmen, sanayici ve tüccarların sıkıntılarını giderebilmek adına hükümet olarak hassasiyetle çalıştıklarını açıkladı.

Çinliler'in yatırım yapmak için dünya genelinde araştırmalar yaptığını ve bu araştırmalara Türkiye'nin de dahil edildiğini dile getiren Tüzmen, "Çinlilerin Türkiye'ye ihracat yapması sağlanması halinde, önemli bir ticaret hamlesi sağlanacak. Çinliler'le yaptığımız görüşmeler neticesinde bizden ne gibi avantajlar sunabileceğimizi öğrenmek istediler. Devlet yetkilileri olarak bizler de konu ile ilgili bir rapor hazırlayarak, kısa bir süre sonra yatırımcılara sunacağız. Çinliler'in çalışmalarını Türkiye'ye ve Mersin'e çekebilmeyi ümit ediyoruz'' diye konuştu. "Benim için işadamının iş veya ihracat yapması yeterli değil" diyen Tüzmen, önemli olanın, işadamlarının kar etmesi olduğunu vurguladı. Kar yapmayan işadamının yeni oluşumlara da giremeyeceğini ifade eden Tüzmen, "'Karlı olan işadamı ülkeyi kalkındıracaktır' düşüncesiyle, tüm işadamlarının kar oranını yükseltmek istiyoruz. Kur seviyelerinden dolayı bazı iş adamlarımız, zaman zaman sıkıntılar yaşıyor. Ancak bunun giderilmesi için diğer maliyetlerin azaltılmasına yönelik bir çalışma başlatıldı ve hassasiyetle yürütül k bir dış ticaret hacmi olan üyor'' dedi.

Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ı ziyaret eden Tüzmen, burada da belediyenin yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgi alarak, Başkan Özcan'la kentin çöp sorununu görüştü. Kentte uzun yıllardan beri çeşitli tartışmalara neden olan çöp sorunun çözümlenmesi gerektiğine işaret eden Tüzmen, bu konuda ellerinden gelen desteği sunacaklarını ve gereken işlemlerin hep birlikte yapılması gerektiğini kaydetti. Başkan Özcan da, Devlet Bakanı Tüzmen'in parti ayrımı yapmaksızın tüm belediyelere eşit mesafede yardımcı olmaya özen gösterdiğini ifade ederek, kentin sorunlarında kendilerine yardımcı olduğu için Mersin halkı adına teşekkür etmek istediğini belirtti.
Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

 

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2007 Perşembe 16:17:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
elif IP: 85.104.197.xxx Tarih : 20.09.2007 17:14:30

Mersin MUHTARI kendi şehrine döndü demek...Devletimizin Türkiyenin bakanı olmaktan çok mersin muhtarlığına soyunan sn.Tüzmenin sorumluluklarını unutmamasını dilerim ...!