8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Bakan Tüzmen Mersin'de

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin 220 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmiyle bölgesinde dev bir dış ticaret ülkesi haline geldiğini belirterek, "Türkiye'nin dış ticaretinden ve ihracatından başka çıkışı yoktur" dedi. 

Bakan Tüzmen, bir dizi açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Mersin'de, Gümrük ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Bölge Gümrük Laboratuarı'nın açılış törenine katıldı. Tüzmen, burada yaptığı konuşmada, bu laboratuarın dünyadaki benzerlerinden hiçbir farkı olmadığını, özellikle gelişmiş ülkelerdeki laboratuarlarla eş değerde olduğunu belirtti. Açılışı yapılacak olan laboratuarla birlikte Türkiye'de 5 tane olan gümrük laboratuarlarının, Almanya'da 5, Amerika'da 7, Çin'de 4, Hollanda'da ise 1 tane olduğunu ifade eden Tüzmen, bu laboratuarlarla dış ticaret işlemlerini hızlandırmayı amaçladıklarını söyledi. 

Son dönemde yapılan çalışmalarla, Türkiye'nin toplam vergi gelirlerinin yaklaşık 5'te 1'ini oluşturan gümrük idarelerinin, son 4 sene içerisinde bir önceki döneme göre kaçakçılıkta yakalama oranlarını toplam 5 kat artırdığına işaret eden Tüzmen, "Sadece 2006 yılı içinde toplam 487 milyon YTL'lik kaçak yakalama yapıldı. Uyuşturucu kaçakçılığında yaptığımız çalışmalarla toplam kaçak yakalama oranını yüzde 109 oranında artırmış durumdayız. Türkiye'nin Bölge Gümrük Laboratuarları, Türkiye'nin dış ticaretine en uygun, en hızlı hizmeti verecek şekilde tasarlandı. Şu anda Türkiye 220 milyar doların üstünde dış ticaret yapıyor. Bu önemli bir rakam. 85.7 milyar dolarlık ihracatı var. Bir taraftan yasa dışı ticareti en aza indirmeye çalışırken, yasal ticareti de en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu kolay olmadı. 

Gümrük idaresinde çalışan arkadaşlarımız, gümrükçü arkadaşlarım bunu başarıyor. Onların yükünü her geçen gün daha çok artırmaya çalışıyoruz. Her geçen gün daha fazla dış ticaret yapmaya çalışıyoruz, her geçen gün daha fazla ihracat yapmaya çalışıyoruz. Yavaş yavaş personel eksikliğimizi, makine ekipman ve yüksek teknoloji ürünleri eksikliğimizi gidererek bu laboratuarları hizmete sokuyoruz" dedi. 

İhracat işlemlerinin yüzde 96'sının son 24 saat içinde yapabilir hale geldiğini ifade eden Tüzmen, artık dış ticaret erbabının ofisinden, yaklaşık toplam dış ticaret işlemlerinin yüzde 80'nini hızlı bir şekilde yapabilir hale geldiğini kaydetti. Bunların önemli olaylar olduğunu ve Türkiye'nin dış ticaretinden ve ihracatından başka çıkışının olmadığını belirten Tüzmen, "Biz ne söz verdiysek tuttuk. Dış ticarette verdiğimiz sözleri tuttuk. Türkiye artık bölgesinde dev bir dış ticaret ülkesi. Mersin'in görüyoruz sıkıntıları var, ama emin olun ki, Mersin üzerine de odaklanmaya çalışıyoruz. Türkiye yanı başındaki komşuları ve çevre ülkeleri ile toplam ticaretini yaklaşık 10 kat artırmış durumda. 2000'li yıllarda yüzde 3-4 olan komşu ve çevre ülkelerin toplam ticaretimizdeki payını şu anda yüzde 32.8'e çıkarmış durumdayız. Her biri ile serbest ticaret anlaşmalarını tamamladık. Bunun katkısı nedir? İşte 2007 yılından itibaren yürürlüğe girmiş olan Suriye Serbest Ticaret Anlaşması'nın etkilerini Mersin önümüzdeki günlerde görecektir. Limanın özelleştirilmesi tamamlanıyor. 

Sıkıntılar var, ama Mersin'in tekrar o güzel günlere kavuşması için elimizden geleni yapacağız. İşte bu gümrük laboratuarı, emsallerinin Avrupa'daki gümrük laboratuarlarının kalitesinin üstünde kurduğumuz bu laboratuar, Mersin'in o yeni döneminin başlangıcı sayılabilir. Buradan açılacağız, turizmiyle, din turizmiyle, doğa turizmiyle, bütün tarih turizmiyle bu bölgeyi ayağa kaldıracağız. Sizlerden istediğim geleceğe güvenle bakmanız. Görüyorsunuz; 2002 yılında 36 milyar dolar ihracat ve 51 milyar dolar ithalat rakamı ile aldığımız Türkiye, bugün 85.7 milyar dolar ihracat, 135 milyar dolar ithalat yapan bir ülke haline geldi. Bir dev. Bölgesinde yıldızlaşan ve ay yıldızlı bayrağına yakışan bir dev. Onun için omuz omuza verelim, hep birlikte, ihracatçımızla, sanayicimizle, milletvekillerimizle, bürokratlarımızla, valimizle el birliği ile bu bölgeyi ayağa kaldıralım" diye konuştu. 

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise törende yaptığı konuşmada, Mersin'in tarım sektörü, ticaret sektörü, sanayi sektörü ve gelişmekte olan turizm sektörü ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Bu potansiyelin gelişmesi için gümrük işlemlerinin, dış ticaret işlemlerinin, liman işlemlerinin büyük önem taşıdığını dile getiren Aksoy, "Mersin Serbest Bölgesi, şu anda Mersin ekonomisinde ve ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip. 457 firmanın faaliyet gösterdiği Serbest Bölge'de yaklaşık olarak 6 bin 500 kişi çalışmakta ve 2006 yılı itibariyle de 1.7 milyar dolarlık bir ticaret hacmi gerçekleşmiştir. 

Özellikle limanın ve Serbest Bölge'nin Mersin'de olması, burada ithalat ve ihracat açısından önemli bir avantaj sağlamakta. Bu kapsamda da 2005 yılında 2 milyar 300 milyon dolar olan ihracat, 2006 yılında 2 milyar 700 milyon dolar civarına ulaşmıştır. Burada özellikle gümrük laboratuarının ilimizde kurulmuş olması büyük önem taşıyor. Bu, bölgemizde faaliyet gösteren ithalatçımıza ve ihracatçımıza büyük kolaylık sağlayacaktır" dedi. 

Gümrük Müsteşarı Mehmet Şahin de, gümrük teşkilatının son yıllarda önemli ve kalıcı projelere imza attığını söyledi.
Konuşmaların ardından, tören Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği ile Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterileriyle devam etti. Gösterilerin ardından laboratuarın açılışını yapan Tüzmen, bir süre gezerek incelemelerde bulundu.
Törene, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ali Er, Saffer Benli, Ömer İnan, Mustafa Eyceoğlu ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da katıldı. 

Mersin Gümrük ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Bölge Gümrük Laboratuarı, İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'dan sonra Türkiye'nin 5. Bölge Gümrük Laboratuarı. 4 milyon YTL'ye mal olan ve 650 metrekarelik alanda faaliyet gösteren laboratuarda 11'i kimyager toplam 15 personel görev yapıyor. Günde 90 numunenin analiz edilebildiği laboratuar; Hakkari, Gaziantep, Habur, Malatya ve İskenderun gümrüklerine de hizmet veriyor.
iha
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2007 Cuma 14:13:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?