2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Bakan Tüzmen Mut'ta zeytin topladı

Mut ilçesinde 3. Zeytin Hasadı Şenliği'ne katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, vatandaşlarla zeytin topladı.

Haydar köyü Beşçatal mevkisinde düzenlenen 3. Zeytin Hasadı Şenliği'nde zeytin üreticileriyle bir araya gelen Tüzmen, üreticilerin sorunlarını dinledi. Burada zeytin hasadını başlatan Tüzmen, üreticilerle birlikte merdivene çıkarak zeytin topladı.

Tüzmen, şenlikte yaptığı konuşmada, Mut için son derece önemli olan zeytinin gerçek değerini bulması için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, "Zaten zeytinin anavatanı Anadolu, buradan çıkmış. Dolayısıyla bizim açımızdan Mut'un şöyle bir özelliği daha var. Burada yağda asit oranı binde 4, yani binde 8 bile düşük olarak değer kabul ediliyor dünyada. Bizimkisi onun yarısı kadar asit oranının düşük olduğunu gösteriyor. Yaylada yetiştiği için bütün bu zeytinin yağının kalitesine yansıdığını görüyoruz.

Ve dünyanın en sağlıklı ürünlerinden bir tanesini en güzel şekilde tamamıyla hizmete sunabiliyoruz. Organik olarak yapılan tarım, tabii daha değerli fiyata satıldığı için bizim için ayrı bir önem taşıyor" dedi.

Daha önce Mut'ta kayısının sertifikalandırıldığını hatırlatan Tüzmen, "Bütün arkadaşlarımız burada Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Tarım Bakanlığımız önayak oldular. Türkiye'de yaklaşık 150 milyon zeytin ağacı var, tahmin bu ve bunun 8 milyonuna yakınının Mut'ta olduğunu biliyoruz. Yani yaklaşık yüzde 5'i burada. Ülkemizin bütün zeytin ağacı stoku burada. Bu son derece güzel bir gelişme. Biz de şu aşamada burada Mut'ta sizlerle beraber bu ilk hasadı, bütün buradaki değerli arkadaşlarımızın da isteğini alarak, muhtarın da tabii ki isteğine cevap verecek tarzda çalışmalarımızı gerek Dış Ticaret Müsteşarlığımızla gerek Türkiye İhracatçılar Birliği'yle sürdüreceğiz" diye konuştu.

Tarım ürünleri ihracatının yılın ilk 8 ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 24 arttığına işaret eden Tüzmen, "Bu bizim için çok önemli bir gelişme. İlk defa bu sene 10 milyar dolarlık toplam tarım ürünleri ihracatı olacak. Bunları sizlerin huzurunda açıklamaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

Daha sonra Kurtsuyu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait zeytinyağı fabrikasına geçen Tüzmen, zeytinyağının nasıl çıkarıldığını izledi. Tüzmen, burada zeytinyağına ekmek bandı.

3. Mut Zeytin Hasat Şenliği'ne; TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin milletvekilleri Zafer Üskül, Kadir Ural, İsa Gök, Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, ihracatçı birlikleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 15:16:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ktas33 IP: 88.228.114.xxx Tarih : 10.11.2008 11:47:35

halkın yetiştirdiği zeytini toplaması kolay bırde halkın ödediği elektirik parasını ödesin de ozaman görelim ...