4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Balıkçılar kayıt altında

BALIKÇILAR KAYIT ALTINA ALINDI, FİYATLAR DÜŞTÜ

Mersin'de balıkçıların kayıt altına alınması ile kaçak avlanmanın önüne büyük ölçüde geçildi. Söz konusu gelişmeler denizdeki bereketi arttırırken, fiyatlar da geçen yıla göre yüzde 30 oranında düştü.

Mersin Balıkçılar Derneği ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı'nca ortaklaşa yürütülen çalışmalar ile balıkçılar 'kayıt altına' alındı.

Konuyla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Faruk Polat, "Yapılan çalışmalarla birlikte denizdeki balık sayısı artarken, yaşanan bu bereket tezgahlara da yansıdı. Balıkçılık sektörü adeta yeniden canlandı. Tezgahlarımızda daha çok çeşit ve bol ürün var" dedi.

Yürütülen ortak çalışmaların bir sonucu olarak balık çeşidi ve ürün sayısında geçen yıla göre yüzde 80'lik artış yaşandığını kaydeden Polat, artan balık sayısıyla birlikte fiyatların da yine geçen yıla göre yüzde 30 oranında gerilediğini söyledi. Bugün kent genelinde 370 kayıtlı balıkçı olduğunu ve bunların da sürekli denize açılarak avlandığını anlatan Polat, yeni avlanma sezonunun da yaklaşık 3 gün önce başladığını hatırlattı. Oldukça bereketli bir sezon geçirdiklerinin altını çizen Polat, oltaya da

ağırlıklı olarak çipura, levrek, kefal, istavrit gibi balıkların takıldığını ve her balıkta sayının oldukça fazla olduğunu dile getirdi.

Kaçak avlanmanın önüne geçilmesi noktasında Sahil Güvenlik ekipleriyle koordineli bir çalışm yürütüldüğünü ve balıkçıların bilinçli bir avlanma yapmaları konusunda eğitildiğini ifade eden Polat, bugün sadece Mersin Balıkçı Barınağı'na her gün 5-6 tonluk bir balık girişi olduğunu, ancak bunun tamamının tüketilemediğini söyledi. Pazarda satışa sunulan ancak tezgahta kalan balıkların anlaşmalı restoranlara satıldığını, onların da aldıkları taze balıkları şoklayarak, depolarında muhafaza ettiğini anlatan

Polat, tezgahtaysa en çok ilgi gören balığın fiyatı düşük olması nedeniyle barbunya olduğunu, bunu da istavrit ve sardalyanın takip ettiğini belirtti.

 

"HER KESEYE VE HER BÜTÇEYE UYGUN BALIK VAR"

Daha öne 15-20 TL arasında alıcı bulan barbunyanın kilosunun bugün 8 TL'den satışa sunulduğuna dikkat çeken Polat, vatandaşın temiz ve kaliteli balığa ulaşabilmesi ve sofralarında tüketebilmesi için gereken tüm fedakarlığı sektör temsilcileri olarak gösterdiklerini anlattı. Bugün kırmızı etin kilosu 30-40 TL arasında değişirken, balık fiyatınınsa 2 TL'den alıcı bulabildiğine dikkat çeken Polat, "Yani vatandaş 2 kilogram balık alsa 4 TL. Yanına birer kilogramdan domates ve salatalık alsa 5 kişilik bir

aile 10 TL'ye güzel bir akşam sofrası kurabilir. Bugün sadece bir paket sigara parası dahi 7.5 TL" diye konuştu.

Mersin Balık Pazarı'ndaki fiyatların ucuz olmasının yanında her keseye ve her bütçeye uygun olduğuna işaret eden Polat, pazarda taze ve cazip fiyata satışa sunulan balıklar dururken, market ya da çeşitli alışveriş merkezlerinde balık almanın hiçbir anlamı olmadığını savundu. Jumbo karidesin daha önce 40 TL olarak belirlenen satış fiyatının bugün 11-13 TL'ye düştüğünü belirten Polat, yanında normal karidesin 5 TL'den, istavritin 2.5 TL'den ve sardalyenin 1.5 TL'den alıcı bulduğu bilgisini verdi.

BALIKÇILAR KAYIT ALTINA ALINDI, FİYATLAR DÜŞTÜ
BALIKÇILAR KAYIT ALTINA ALINDI, FİYATLAR DÜŞTÜ
BALIKÇILAR KAYIT ALTINA ALINDI, FİYATLAR DÜŞTÜ
BALIKÇILAR KAYIT ALTINA ALINDI, FİYATLAR DÜŞTÜ
BALIKÇILAR KAYIT ALTINA ALINDI, FİYATLAR DÜŞTÜ
İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2010 Pazar 19:37:02
Güncelleme :20 Eylül 2010 Pazartesi 09:05:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?