3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Balıkçılar sorunlarını dile getirdi

Su Ürünleri Kooperatifleri Mersin Bölge Birlik Başkanı Hüseyin Beşkardeş, mazota yapılan zamlar ve ithal balıkçılık yüzünden Mersin'deki balıkçı teknelerinin büyük bölümünün satıldığını söyledi.

Mersin Balıkçılar Barınağı'nda, bir grup balıkçı ile birlikte sektörün sorunlarını dile getiren Beşkardeş, balıkçılığın en büyük girdisinin akaryakıt olduğunu ifade ederek, yüklü masraflarla yapılan ve donatılan balıkçı gemilerinin, Türkiye ekonomisine katkı sağlarken, akaryakıta son aylarda yapılan zamlardan dolayı kendi masraflarını karşılayamaz hale geldiğini belirtti. Balıkçılar olarak ÖTV'siz mazot kullanmalarına rağmen avcılık sektörünün sürekli zarar ettiğini kaydeden Beşkardeş, "Mersin Limanı'na baktığınız zaman neredeyse tüm balıkçı teknelerinde satılık levhası asılı" dedi.

Balıkçılığın zarar etmesinin başka bir nedeninin de yurt dışından ithal edilen balıklarlar olduğunu kaydeden Beşkardeş, "Türkiye'deki balıkçılıkta girdiler sürekli artıp maliyetler yükseldikçe, ithal edilen su ürünleri ile rekabet edemez hale geldik. 'Balık ithalatı durdurulsun' demiyoruz ama belli bir kota konulsun ya da vergi ve fonlar artırılarak haksız rekabet ortadan kaldırılsın" diye konuştu.

Kıbrıs'ın balıkçılıkta Türkiye'ye bağlı olmasına rağmen çok az sayıda da olsa, kendi balıkçısını korumak için hangi tür balık fazla çıkıyorsa o balığın Türkiye'den alımını durdurduğuna işaret eden Beşkardeş, Türkiye'nin ithalata değil üretime ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Balıkçılığa vurulacak olan darbenin ülke ekonomisine vurulmuş olacağını savunan Beşkardeş, "Etrafı denizlerle çevrili, ancak üretimi, bizden çok daha az denizi olan ülkelere göre daha az olan bu sektörü ayakta tutabilmek için öncelikle en büyük girdi olan mazot fiyatlarının artık durdurulması gerekiyor. İkincisi ise su ürünleri ithalatının zorlaştırılması, vergi ve fonların artırılması gerekmektedir. Aksi takdirde denize açılan balıkçı teknelerine rastlamak hayal olacaktır" şeklinde konuştu.

Balıkçılık sektörünün kalkınması için kooperatifçiliğin öneminin büyük olduğunu belirten Beşkardeş, kooperatiflerin devlet tarafından daha fazla desteklenmesi ve işler hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 16:50:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?