2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Balıkçılardan 'vira bismillah'

Mersin’de balıkçılar için av sezonu Erdemli Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen törenle açıldı.

Törende bir konuşma yapan Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, balıkçıların kendi gelecekleri için yasaklara hassasiyetle uymaları gerektiğini söyledi.

Uygulanan yasaklara uymanın balıkçılığın geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirten Çiftepala, “2012 yılında denizlerimizde ve iç sularımızda ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğ yürürlüğe girdi. Bu tebliğ ile 1 Eylül’de gırgır avcılığı başlamış ve 15 Eylül’de ise trol avcılığı başlayacaktır. Özellikle avcılarımızdan avlanma yasaklarına uymalarını, küçük balık avlamama konusuna kendilerinin geleceği için hassasiyetle yaklaşmalarını istiyoruz” dedi.
Balıkçılığın gelişmesi için önemli tesislerin yapıldığının altını çizen Çiftepala, “Biz yılda yaklaşık 15 bin ton balık avlıyoruz. Ancak şunu söylemek gerekir ki bu toplam Akdeniz illerinin içerisinde yüzde 60’ı teşkil ediyor. Mersin bu konuda kötü bir yerde değil. Yeter mi ? diye soracak olursak yetmez, daha iyisi olabilir. Bu konuda bakanlığımızın farklı çalışmaları var. Bu çalışmalarla ileriye doğru güzel sonuçlar alınacaktır. Burada Erdemli’de yapılan bu barınak, bakanlığın çalışmalarının en güzel örneklerinden birisidir” diye konuştu.

Mersin’de avlanan balık çeşitliğine de değinen Çiftepala, “Bölgemiz denizinden sardalye, kefal, palamut, barbunya, dil balığı, mercan, çipura, levrek, karagöz, gümüş, lagos, kırlangıç, mezgit, lüfer, pisi, akya balıklarının yanı sıra karides, sübye ve ahtapot gibi ürünler çıkarılmaktadır. Balıkçılarımızın boy yasakları olmak üzere sektör için çıkarılan kanun ve tedbirlere uygun bir şekilde hareket edeceklerini umuyoruz” şeklinde konuştu.

Çiftepala, 2012 yılında faaliyete geçen Erdemli Balıkçı Barınağı’nda yapılan sezon açılışının tüm balıkçılara hayırlı olması dileğinde bulunarak, “Bu av sezonun balıkçılarımız açısından bol ve bereketli geçmesini diliyoruz” dedi.

Törene; Erdemli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Berdan Tun, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın ve Mersin Su Ürünleri Kooperatifleri Üst Birliği Başkanı Oktay Türetken ile balıkçılar katıldı.

Törene katılanlara ekmek arası balık ikram edildi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2012 Cumartesi 18:05:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?