8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Balkan ülkelerine elma ihracatı

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Sorgun köyünde yetiştirilen elmanın büyük bölümünün Balkan ülkelerine ihraç edildiği bildirildi.

Köylerinde yetiştirilen elmanın Romanya ve Bulgaristan başta olmak üzere Balkan ülkelerine ihraç edildiğini ifade eden Sorgun Köyü Muhtarı Ömer Kılıç, köylerinde 10 bin dönüm arazide 20 bin ton elma üretildiğini kaydetti.
2 bin nüfuslu Sorgun köyünde yaklaşık bin 500 kişinin elma yetiştiriciliği ile geçimini sağladığını belirten Kılıç, "Köyümüzde yetiştirilen elmaların hasadı 10 Ekim ile 25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir. Bu elmaların bir kısmı Balkan ülkelerine ihraç edilirken, diğer bir kısmı da Karaman'da bulunan soğuk hava depolarına konuluyor. Nisan ve mayıs aylarında ise iyi bir fiyattan piyasaya sürülüyor" dedi.

Elmanın köylerine getirdiği 1 milyon YTL'lik gelirin yanı sıra istihdama da katkı sağladığının altını çizen Kılıç, "Köyümüzde hasat dönemi boyunca günde 500 kişi çalışıyor. Küfe taşıyanlar günlük 25 YTL, elma toplayanlar ise günde 20 YTL kazanıyor. Böylelikle elma, iş istihdamı ile köylümüze 2 kez kazandırmış oluyor" diye konuştu.
Elmanın köylüler için önemli bir kazanç kapısı olmasıyla birlikte, yetiştirilen elma çeşitlerinin de arttığına dikkat çeken Kılıç, "Köyümüzde önceleri elma çeşitlerinden Starkin varken, şimdi Arapkızı, Golden, Roma Güzeli ve birçok bodur anaçlı elma çeşidi de yetiştirilmeye başlandı. Artık elma yetiştiricileri verimleri ve kaliteleri ile en iyi ekonomik değer taşıyan çeşitlere yöneliyorlar" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 11:34:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?