3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

'Ballade' ve 'Requiem' sahnelenecek

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), karamsar duyguların müzikle tedavisiyle birlikte 'Mahşer Günü'nü farklı bir bakış açısıyla sahneye taşıyacak.

29 Kasım Cumartesi günü Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan etkinlikte, aynı zamanda da MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Selman Ada'nın 'Ballade' ve Gabriel Faure'nin 'Requiem' adlı eserlerinin Mersin prömiyerini gerçekleştirilecek. Orkestra şefliğini yine Selman Ada'nın yapacağı konserin korosunu Alexei Vinogradski hazırlarken, eserin solistleri de konuk sanatçı Aylin Ateş (mezzosoprano) ile birlikte Işıl Azaz (soprano), Bengi ispir Özdülger (soprano), Hulusi Polat (bariton) ve Orhan Yıldız (bariton) olacak.

Etkinlikle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Selman Ada, kendi eseri olan 'Ballade'nin intihar eşiğindeki karamsar duyguların müzikle tedavisini konu edindiğine dikkat çekerek, şair Gülseli İnal'ın 'Yapayalnızsındır' adlı şiirinden yola çıkarak, 20 dakikalık bir beste oluşturduğunu söyledi.

Eserde intiharın eşiğindeki bir şizofrenin mantıkdışı duygularının ustalıkla yansıtıldığını, orkestranın oturuş düzeni seslerin farklı yönlere yankılanması için farklı olduğunu kaydeden Ada, "Bu eserinde insan beyninin iki yarım küresi ile orkestranın oturuş düzeni arasında bir ilişki kurarak orkestraya nöromüzikal bir işlev yükledim" dedi.

Gabriel Faure'nin 'Requiem' adlı eserinin; 'Mahşer Günü' üzerine farklı bir bakış açısını ortaya koyduğunu anlatan Selman Ada, 1845-1924 yılları arasında yaşayan 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın ilk çeyreği arasında köprü oluşturan besteci Faure'nin, 'Requiem' adlı eserinin en önemli özelliğinin; ölümün dehşet içeren bölümlerinin hepsini çıkarmış olmasının yanında ne kadar sakin bölüm varsa eserinde yer vermiş olması olduğunu belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 16:18:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?