4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Baro'dan TCK'daki değişikliğe tepki

Mersin Baro Başkanı İsa Gök, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) bugüne kadar yapılan değişikliklerin, hukukta bir karşı devrim olduğunu söyledi. 

Gök, basınla sohbet toplantısı düzenleyerek, özellikle ceza yasaları ve Mersin'deki uygulamalar konusunda açıklamalarda bulundu. Mersin basınının, kentin gelişimine ve kaderine etki edecek çıkışlar yapmasını isteyen Gök, "Bu konuda basının üzerine düşeni yapmadığını düşünüyorum. Mersin'de siyaset yapmaları için seçtiklerimiz siyaset yapmıyorlar. Basının görevi, siyaset yapıcıları halkla birlikte yönlendirmek, ara köprülük görevini mutlaka çalıştırmak" dedi. 

Mersin'in, insanı ve yapısıyla çok farklı bir kent olduğuna işaret eden Gök, kentin Türkiye'nin gündemine çok farklı konularda oturduğunu, tüm Türkiye'de açılmayan davaların burada açıldığını ve bundan hicap duyduğunu dile getirdi. 

Yeni Türk Ceza Yasası'nda yapılan değişiklikleri de eleştiren Baro Başkanı Gök, yasa tam çıkacakken 2005 Nisan'ın da bir şeyler olduğunu ve geriye gidiş başladığını söyledi. Çıkışı 1 Haziran 2005'e ertelenen yasada daha sonra çok sayıda değişiklik yapıldığına dikkat çeken Gök, "1992'de çıkarılan Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu bir devrimdi. Bu devrimin daha da iyiye geldiği nokta 2005 Nisan'ıydı. Yeni Ceza Yasası'yla çok iyi şeyler getirilmişti. Ancak, ne olduysa birileri silindire taş koydu ve 2005 Nisan ayından itibaren geriye gidiş başladı, yapılan değişiklikler ve yeni çıkarılan yasalarla 1992'nin de gerisine düştük. 

Gelinen noktada, 2005 yılına kadar yapılanlar tamamen yok sayıldı. Bu, hukukta bir karşı devrimdir. Gelinen nokta; suçun genişletilmesi, cezaların artırılması, uluslararası normlardan geriye düşme, DGM'leri kaldırmışken bir anlamda yeniden ihdas etmedir. Yapılan değişiklikler tüm Türkiye'nin önünü tıkayan değişikliklerdir. Çıkan yasalar AB'ye uyum adı altında çıkıyor ama Avrupa normlarına aykırı yasalar. İşin komik yanı da bu. 

Yeni yasalar uyum yasaları diye yutturulmuyor mu? Biz embesil değiliz. Türkiye'de devletin hükümranlık yetkileri içinde olan yargı bitiyor" ifadelerini kullandı.
iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2006 Cumartesi 15:46:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?