4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Başbakan'a yumurtalı saldırıya hapis cezası

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Mersin'deki açılış töreni sırasında yumurta attıkları iddiasıyla 9 sanığın 13 yıl 4'er ay hapis cezası istemiyle yargılandığı dava sonuçlandı.

Mersin 4. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz yargılanan 9 sanıktan 2'si 1 yıl 2 ay 15'er, 7'si ise 11 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırıldı.

Duruşmaya, tutuksuz sanıklar İlknur Çevik, Mahir Mansuroğlu, Serkan Sağır, Ufuk Kurtulmaz, Şenol Yalçınkaya ile sanık avukatları Ender Büyükçulha ve Hakan Kendirli hazır bulundu. Ramazan Tunç, Ozan Gül, İbrahim Polat ve Okay Kınık ise mazeret bildirerek katılmadı.

Halkevi üyesi oldukları belirtilen sanıklardan Mahir Mansuroğlu ve Okay Kınık, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı, görevinden dolayı hakaret” suçundan dolayı TCK'nın 125. maddesine göre 1 yıl 2 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırıldı. Kararda sanıkların, daha önceden sabıkalı oldukları belirtilerek, ”suç işlemekte kararlı tutum ve davranışlarda bulundukları” vurgulandı.

7 SANIĞIN CEZASI TECİL EDİLDİ

Diğer sanıklar, İlknur Çevik, Serkan Sağır, Ufuk Kurtulmaz, Şenol Yalçınkaya, Ramazan Tunç, Ozan Gül ve İbrahim Polat ise 11 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, verilen hapis cezasının 2 yıldan az olması, adli sicil kayıtlarına göre sanıkların suç tarihinden önce 3 aydan fazla hapis cezasına mahkum edilmemiş olması, bazılarının öğrenci olmaları ve tekrar suç işlemeyecekleri konusunda kanaat oluşması nedeniyle 7 sanığın cezalarını tecil etti.

KARARA TEPKİ

Halkevleri Genel Sekreteri ve sanık avukatlarından Ender Büyükçulha, mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, kararı hukuki bulmadıklarını söyledi.

Müvekkilerinin hakaret suçundan cezalandırıldığını ifade eden Büyükçulha, ”Bir ülkede, Başbakan da olsa herkesin eleştiriye açık olması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'de demokratik hak ve özgürlükler varlığını sürdürecekse, demokrasi adına birazcık umudumuz varsa cezalandırmak yerine bu eleştirileri korumamız, bu özgürlükleri geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Büyükçulha, Mersin'de, 11 Şubat tarihinde müvekkillerinin değil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bir vatandaşa sarf ettiği sözler nedeniyle suç işlediğini öne sürdü.

Halkevleri 10. Bölge Temsilcisi Sevil Ulaş da Adliye önünde yaptığı açıklamada, halkın muhalefet gücünü yükseltmeye çalışan üyelerinin ısrarlı mücadelesinin AK Parti tarafından engellenmeye çalışıldığını iddia etti.

Halkevleri yöneticilerinin, AK Parti iktidarı döneminde yasa dışı faaliyet gösterdiği ve siyaset yaptığı gerekçesiyle yargılandığını ve cezalara çarptırıldığını ifade eden Ulaş, “Halkevciler dün olduğu gibi bugün de özgürlüğün, barışın ve demokrasinin egemen olduğu bir ülkenin kurulması, insanca yaşam, güvenli bir gelecek için mücadele etmeyi amaç görüp, bunu hayata geçirmek için toplumun bütün ileri güçleriyle birlikte mücadelesini sürdürecektir” diye konuştu. 

Açıklamanın ardından aralarında ceza alan sanıkların da bulunduğu grup, sloganlar atarak Halkevi Mersin Şube binasına kadar yürüdü.


a.a
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2006 Salı 16:42:54
Güncelleme :17 Ekim 2006 Salı 16:51:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?