3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Başkandan 'Kültür Haftası' mesajı

Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, bu yıl 35. Uluslararası Kültür Haftasını büyük bir coşku ile kutlayacaklarını bildirdi.

35. Uluslararası Kültür Haftası için Göksu restoranda basın mensuplarıyla sabah kahvaltısında bir araya gelen Başkan Öngel, Kültür Haftasında yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Uluslararası Silifke Kültür Haftası'nın 1974 yılından itibaren kutlanmaya başlandığını belirten Öngel, "1979 yılında Yugoslavya Maslese Banjaluka halk oyunları ekibi, Almanya'dan Kemansit Michael Grubu ve Libya Bingazi folklor ekibinin Silifke festivaline katılmasıyla, festival uluslararası bir kimlik kazanmıştır. 1974 yılında Silifke Müzik ve Folklor Festivali olarak başlayan ve 1979 yılına kadar bu isimle kutlanan Silifke Festivali, 1979 yılından itibaren ise 6. Uluslararası Silifke Müzik ve Folklor Festivali olarak kutlanmaya başlandı. 1996 yılında ise adı Uluslararası Silifke Kültür Haftası olmuştur. Türkiye'de 35 yıldır aralıksız kutlanan Silifke festivalinin diğer festivallerden farkı ise ülke içerisinde kutlanan 3. büyük festival olmasıdır. Silifke Kültür Haftasında program içeriğinin çok zengin olması, ses ve güzellik yarışmaları, el işi sergileri, en iyi yoğurt yapma ve Silifke'ye özgü bir yiyecek olan en iyi batırık yapma yarışmaları, sportif müsabakalar, Göksu ırmağı üzerinde rafting sporu, Yörük kültürü etkinlikleri yer almaktadır. Halka açık ücretsiz olarak kutlanan Silifke Kültür Haftası etkinlikleri içerisinde ise ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Halkoyunları Türkiye finali de Silifke'mizde yapılmaktadır. Her yıl bir isim koyulan Uluslar arası Silifke Kültür Haftasında Silifke'ye özgü, heybe, çilek, yoğurt, keklik, aşuk-maşuk ön plana çıkartılarak Silifke'ye ait bu ürün ve kültürün ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına imkan sağlıyoruz. Bu yıl 35'incisini kutlayacağımız Uluslararası Silifke Kültür Haftamızın ismini de festival komitemizin kararı ile "Türkü Yılı" olarak ilan ettik" dedi.

Amaçlarının genç yeteneklere fırsat sağlamak olduğunu ifade eden Öngel, "Amacımız, genç yeteneklere fırsat sağlamak, güzellik yarışması, ses yarışması, resim ve şiir yarışmaları, sportif faaliyetlerde satranç, futbol, masa tenisi, basketbol ve tenis müsabakaları düzenlemektir. Kültür etkinliği yapan sivil toplum kuruluşlarına derneklere ücretsiz yer tahsis ediyoruz. Bu dernekler Silifke kültürünü değişik yönleriyle yemek, el işleri, dokuma ve seyirlik oyunlarla yaşatmaktadırlar. Ücretsiz halk şenliği yapılıp, halkın moral değerleri artırılıyor. Silifke ve çevrede yaşayan halk bu şenliğe çok canlı bir şekilde katılarak bütün programları izliyor. Silifke kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için yaşatılmaya çalışılıyor. Ulusal ve uluslararası boyutta Silifke tanıtılmaya çalışılıyor. Yurt dışından katılan guruplarla kültür alışverişi yapılıyor. Silifke kültürü (halkoyunları) Silifke'yle Balkan Ülkeleri benzeşmesi sempozyumları yapıldı. Bu yılda Ukrayna (Kiev), Türkiye (Silifke) kültür benzeşmesi sempozyumu yapılacaktır. İç turizm olarak Türkiye içinden Silifke'miz çok turist alıyor. Özellikle Mayıs ayı içerisinde yurtdışından ve yurt içinden Mersin ve bölgesine gelen misafirler en az bir gün festival programını izlemek amacıyla Silifke'ye gelerek zaman ayırıyorlar" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 13:57:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?