5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Baykal: 'Herşey daha güzel olacak'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti'nin son yapılan yerel seçimlerde oy kaybına uğramasıyla birlikte Türkiye'de bir değişim süreci başladığını ifade ederek, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ve kendilerinin yeni bir parti olarak yollarına devam edeceklerini söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine yeniden seçilen Macit Özcan'ı makamında ziyaret ederek, 29 Mart'ta ortaya koymuş olduğu başarısından dolayı kutlayan Deniz Baykal, daha sonra Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Baykal, '1 Mayıs İşçi Bayramı'nın, resmi tatil ilan edilmesine yönelik olarak AK Parti Hükümeti tarafından yapılan çalışmaları da değerlendirdi. Baykal, dünyanın dört bir yanında uygar bir anlayış içinde 1 Mayıs'ın 'emekçi bayramı' olarak özgürce kutlanmasına rağmen, Türkiye'de toplumda çok ciddi bir gerilim ve çatışmanın yanında 'kabus günü' olarak yaşandığına dikkat çekti.

Baykal, "Ne yazık ki, Türkiye'de ne zaman 1 Mayıs tarihi yaklaşsa, herkesin yüreği ağzına geliyor. 'Eyvah ne olacak? Çatışmalar, kavgalar, olaylar çıkacak. Can kayıpları yaşanacak' şeklinde düşünülüyor. Bu anlamsız bir olay. Türkiye'nin buna teslim olması, hiçbir şekilde kabul edilemez. Yine aynı şekilde 'Nevruz'da toplumsal çatışma ve kavga günü olarak algılanıyor. Aslında bunun da hiçbir haklı bir yanı yok. Hatırlanacağı gibi CHP olarak, biz bir kanun teklifi hazırladık ve bunu TBMM'ye taşıdık. 'Gelin birlikte her iki günü de resmi tatil günü, bir bayram günü olarak kabul edelim ve bu kabusa bir son verelim; devletle toplumu, halkla da devleti bütünleştirip, birbirine kaynaştıralım' dedik. Buna karşı çıktılar. Nevruz'da olmadı ama şimdi 1 Mayıs yaklaşıyor ve memnuniyetle gördük ki Başbakan, bakanlarıyla bir toplantı yaparak, gerekli hazırlıkların yapılmasını istemiş. Bu gelişmelerden büyük memnuniyet duyduk" dedi.

1 Mayıs'ın 'resmi tatil' ilan edilmesi noktasında başlatılan çalışmaları 'geç kalınmış bir çalışma' olarak nitelendiren Deniz Baykal, geçtiğimiz yıl dile getirmiş oldukları öneriyi ekonomiye zarar verir diye karşı çıkıldığını ancak sonrasında yaşanan olayların, ekonomiye daha çok zarar verdiğini anlattı. Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun yanlış olduğunu gördüler ve şimdi de yanlıştan geri dönüyorlar. Peki niçin dönüyorlar? Tabi çok çeşitli nedenler akla geliyor. Bunda Avrupa Birliği ile önümüzdeki günlerde yapılacak görüşmelerle birlikte, Avrupa ve Amerika'nın talepleri de etkili olmuştur. Bana kalırsa bu durumun asıl gerekçesi 29 Mart yerel seçimlerinde milletimizin iktidara verdiği siyasi derstir. Bu durumun çok belirleyici olduğuna inanıyorum. Yüzde 47 oy aldığı zaman işçi ve memurlara topla copla yaklaşan iktidar, oylar yüzde 38'e düşünce şimdi 1 Mayıs'ı bir 'bayram günü' ilan etme ihtiyacını hissetmiştir. İşte demokrasi budur ve en iyi dersi de millet vermiştir."

Türkiye'de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının altını çizen Baykal, Türkiye'nin artık bir değişim süreci içine girdiğini ve bu sürecin de AK Parti'nin son yapılan yerel seçimlerde oy kaybına uğramasıyla birlikte başladığını savundu. Baykal, söz konusu sürecin sonunda da Türkiye'nin artık yepyeni bir ülke olacağını ileri sürerek, CHP olarak da kendilerinin 'yeni bir parti' haline dönüşeceklerini ve tüm bunların sonucunda da her şeyin daha güzel olacağını iddia etti.

Türkiye'nin, Ermenistansınırını açacağı yönündeki gelişmelerle ilgili olarak kendisine yöneltilen sorulara da yanıt veren Baykal, "Çok ciddi yanlışlar yapıldığını, bu durumun Azerbaycan'ı rencide ettiğini ve tüm bu yaşananların da Türkiye'nin çıkarlarına çok ciddi zararlar vereceğini, Azerbaycan'ın bölgedeki bağımsızlığına ciddi zarar vereceğini ve AB'nin uzun vadedeki çıkarlarına zarar vereceğini daha önce de ifade etmiştik. Bizim bu konudaki uyarılarımızın ne kadar haklı ve ne kadar da yerinde olduğunu son yaşanan olaylarla birlikte ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın 'Ergenekon İddianamesi'nden adının geçmesiyle ilgili olarak yöneltilen bir soruya da Baykal, şu yanıtı verdi: "Yargının, artık siyasi hesaplara alet edildiği konusundaki değerlendirmelerin artık sadece Türkiye'de değil, KKTC'de de yaşandığını görmek hepimizi üzüyor." Amerika'nın Irak'tan askerlerini geri çekme noktasında yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, bir gazetecinin "Eğer bu konuda Meclis'te tezkere oylaması yapılırsa tavrınız ne olur?" şeklindeki sorusuna Deniz Baykal, "Türkiye'nin normalleşme yönünde atılacak tüm adımları biz parti olarak memnuniyetle karşılarız" yanıtını verdi.

Söz konusu toplantıda; CHP Genel Başkan Yardımcısı Önder Sav, CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek ile CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök, Vahap Seçer, Ali Rıza Öztürk ve Ali Oksal da hazır bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 18:36:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?