5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Bayrağını alan törene koştu

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87. yıldönümü Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de törenlerle kutlandı. Kutlamalara ay-yıldızlı Türk bayraklarıyla katılan vatandaşlar renkli görüntüler oluşturdu.

Mersin Valiliği tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı.

Saygı duruşu ve hemen ardından da Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı hep bir ağızdan söylenirken, kutlamalara; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Tuğamiral Mustafa Karasabun, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök ve Vahap Seçer, AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen ile kent protokolünün yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karabasun, şeref defterini imzaladı. Tuğamiral Karasabun, şu notları deftere yazdı:

"30 Ağustos sadece eşsiz bir askeri zafer değil, aynı zamanda da sonuçları itibariyle dünya tarihine yön veren ve emperyalist devletlere rağmen Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atan ender bir hadisedir. Bu eşsiz zaferi Türk Milleti'ne kazandırarak, onun tekrar özgüvenini sağlayan başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere bu mücadelede hayatını kaybeden aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz önünde saygıyla eğiliyoruz."

Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Deniz Kurmay Binbaşı Yavuz Aykut ise, '30 Ağustos Zaferi'nin aynı zamanda Türk Ulusu'nun tarihinde bir dönüm noktası olduğunun altını çizerek, elde edilen zaferin de bağımsızlığı yok edilmek istenen Türk Ulusu'nun tüm fertleriyle birlikte verdiği varoluş mücadelesinin en büyük destanı ve daha büyük hedeflere ulaşmak için gereken ilk kıvılcım niteliği taşıdığını anlattı. Aykut, "Büyük zaferin Türk Ulusu'nun dünya ulusları arasında hak ettiği yeri alması bakımından bir başlangıç noktası olduğu düşüncesinden hareket eden Büyük Önderimiz, çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefinin ancak laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti çatısı altında gerçekleşebileceğine inanmıştır" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bilgi, bilinç ve güçlü bir inançla benimsemiş olduğu 'Atatürkçü Düşünce Sistemi'nin ile birlikte geleneksel disiplin anlayışı, sarsılmaz birlik ve beraberlik ruhunun yanında gücünü Türk Ulusu'nun kendisine yönelik güven duygusundan aldığını vurgulayan Aykut, bugün gelinen noktada da Türkiye Cumhuriyeti'nin ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısının en büyük güvencelerinden biri olduğunu kaydetti. Yapılan konuşmaların ardından Akdeniz Bölge ve Garnizon Bandosu eşliğinde tören geçişi gerçekleştirildi.

Askeri birliklerin yanı sıra gazi ve izcilerin halkı selamlamasıyla kutlamalar sona erdi.

TARSUS'TAKİ KUTLAMALAR

Mersin'in Tarsus ilçesindeki törenler, sabah saatlerinde Kaymakam Dr. Mehmet Gödekmerdan, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Garnizon Komutanı Yarbay Abdülkadir Yavuz ve diğer kurum amirlerinin Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koymalarıyla başladı. Ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi. Daha sonra Garnizon Komutanı Personel Yarbay Abdülkadir Yavuz, Muharip Gaziler Derneği'nden bir gazi, 2 öğrenci tarafından günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptılar. Kaymakam Dr. Mehmet Gödekmerdan, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Garnizon Komutanı Yarbay Abdülkadir Yavuz'un halkın bayramını kutlamasının ardından resmigeçit yapıldı. Törene, çok sayıda vatandaş katılırken, sıcak hava vatandaşlara zaman zaman zor anlar yaşatırken 3 kişi sıcaktan bayıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından İlçe Jandarma Komutanlığın gazinosunda tebrikler kabul edildi.

MUT'TAKİ KUTLAMALAR

Mersin'in Mut ilçesinde, Hükümet Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törenlere Kaymakam Osman Yenidoğan, Belediye Başkanı Murat Orhan, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Aydın Özyürek, Emniyet Müdürü Selim Kan, daire amirleri, şehit aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kutlamada bir konuşma yapan Garnizon Komutanı Yüzbaşı Aydın Özyürek,”Türk tarihi zaferlerle doludur. 30 Ağustos 1922'de zaferle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı da Türk ulusunun yeniden dirilişidir. Başkomutanlık Meydan Muharebesi'yle de Anadolu topraklarının Türk vatanı olduğunu, önünde durulmaz bir iradeyle düşmana ispatlamıştır” dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2009 Pazar 17:42:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?