5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Bebekler hayata sıkı tutunacak

BEBEKLER HAYATA TUTUNACAK

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde; 'Çocuk Enfeksiyon Servisi' oluşturulurken, 'Yenidoğan Ünitesi' ise anne ve yeni doğan bebekler için elverişli hale getirildi.

Başhekim Doç. Dr. Erdal Doruk, söz konusu ünitelerle birlikte hayati tehlikesi olan bebeklerin, yaşama sıkı sıkıya tutunacağını açıkladı.

McDonald's Çocuk Vakfı tarafından 2 aylık bir çalışmanın ardından yeniden inşaa edilerek, anne ve yenidoğan bebekler için daha elverişli ve daha modern bir hale getirilen; 'Yenidoğan ve Çocuk Enfeksiyon Servisi' düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene; MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erdal Doruk ve McDonald's Çocuk Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Serim ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan Hastane Başhekimi Doç. Dr. Erdal Doruk, hayata gözlerini yeni açan bebeklerin yaşama tutunmasında yenidoğan ünitelerinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, bu noktada da hastane bünyesinde açılan söz konusu ünitelerin de her ay, belki de yaşamlarını yitirecek olan en az 10 çocuğun yeniden hayata tutunmasını sağlayacağını savundu.

"MERSİN'DE YENİDOĞAN VE ÇOCUK ENFEKSİYON SERVİSİ SIKINTISI VAR"

Mersin'in bu konuda çok ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Doruk, kentteki 'Yenidoğan Ünitesi' ile 'Çocuk Enfeksiyon Servisi' sayısının da yetersiz olduğunu iddia etti. Doruk, "Bizler bu ve benzeri sorunla uğraşırken bir el uzandı. McDonald's Çocuk Vakfı yetkilileri, bir gün bizi ziyaretlerinde neler yapabileceklerini sordular. Biz de bu eksiğimizi söyledik.Vakfın sağladığı katkıyla, şu anda isimleri bile henüz konmamış birçok bebek, 'Yenidoğan ve Çocuk Enfeksiyon Servisi'nde yaşama tutunuyorlar" dedi.

Sağlık alanında yapılacak olan yatırımların oldukça önemli ve aciliyet taşıyan yatırımlar olduğunu belirten MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın ise, Sağlık Örgütü (WHO) verilerine dikkat çekerek, bugün gelinen noktada dünyada her yıl 7 milyon çocuğun, hayata gözlerini açtığı ilk 1 ay içinde yaşamını yitirdiğini anlattı. Suha aydın, "Bu yüksek rakamlar da böylesine sağlık merkezlerinin, hayata gözlerini yeni açan bebekler için taşıdığı önemi anlatıyor. Daha çok bebeğin yaşama tutunması için, bu tür merkezlerin sayısının arttırılması kaçınılmadır" diye konuştu.

"1 MİLYONU AŞAN NÜFUSA 2 DEVLET VE 1 ÜNİVERSİTE HASTANESİ BAKIYOR"

Mersin'in merkez ilçelerinde yaşayanların sayısının 1 milyonu aştığının altını çizen Aydın, bu nedenle de sağlık hizmetlerinin eksiksiz ve zamanında verilebilmesi için devlet ve özel sağlık kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü söyledi. Sağlık alanında yapılacak olan yatırımların kaçınılmaz olduğunu dile getiren Aydın, kentte 1 milyon nüfusa 2 Devlet Hastanesi ile üniversite hastanesinin hizmet vermeye çalıştığını, yaşanan sorunların da buzdağının sadece görünen küçük bir bölümü olduğunu kaydetti.

Aydın, MEÜ Çiftlikköy Merkez Kampusu içinde, 100 bin metrekare alanda ve 450 yatak kapasiteli bir hastane inşaatı planlandığını, ancak ağır işleyen devlet bürokrasisi nedeniyle bu yatırımın tamamlanamadığını iddia etti. Prof. Dr. Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Mersin'de 3'üncü basamak sağlık hizmeti verebilecek yeni bir hastaneye ihtiyacımız var. Ancak devlet politikaları, bu konuda çok ağır işliyor. Maalesef Mersinlilerden de beklediğimiz desteği bulamıyoruz. Mersinlileri, sağlık alanında yatırımlara ve desteğe davet ediyoruz."

"ÇOCUK SAĞLIĞI VE MUTLULUĞU İÇİN PROJELER HAZIRLIYORUZ"

Mcdonald's Türkiye Genel Müdürü Hakan Serim de, vakfın çocukların sağlığı ve mutluluğu için projeler araştırmak, geliştirmek ve oluşturmak misyonu ile 10 yıl önce kurulduğunu hatırlattı. Kuruldukları günden itibaren öncelikle İstanbul'daki çeşitli üniversite ve devlet hastaneleri içinde çocuk servislerinin tefrişi, hasta çocuk ve refaketçi annelerinin hastane içindeki fiziki şartlarının iyileştirilmesine ağırlık verdiklerini belirten Serim, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Konya, Kayseri, Aydın, İzmir, Diyarbakır, Şanlıurfa, Çorlu, Afyon, Samsun, Trabzon ve Mardin'in yanı sıra destek projelerine Mersin'i eklemenin sevincini yaşadıklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından yaklaşık 100 bin TL'ye mal olan servisin açılışı gerçekleştirildi. Rektör Suha Aydın, beraberindeki Hastane Başhekimi Erdal Doruk ve Mcdonald's Türkiye Genel Müdürü Hakan Serim ile birlikte 'Yenidoğan ve Çocuk Enfeksiyon Servisi'ni gezerek, buradaki bebeklerin sağlık durumu hakkında bilgi aldı.

BEBEKLER HAYATA TUTUNACAK
BEBEKLER HAYATA TUTUNACAK
BEBEKLER HAYATA TUTUNACAK
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 15:19:02
Güncelleme :20 Ekim 2009 Salı 18:09:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?