5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Bebekleriyle geldiler!

MERSİN'DE OKUMA-YAZMA ATAĞI

Mersin'de 'Ana-Kız Okuldayız' kampanyası kapsamında açılan okuma-yazma kursları, vatandaşların yoğun ilgisi ile devam ediyor. Özellikle Güneydoğu'dan göç edenlerin yoğun ilgi gösterdiği kurslara, kimi kucağında 1.5 aylık bebeği, kimi de elinde bastonu ile katılıyor.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da bugün, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ile birlikte bu kursların verildiği okullardan biri olan Kurdali Mahallesi'ndeki Ersoy İlköğretim Okulu'nu ziyaret etti.

Aksoy, okula gelişinde anne-babaları veya nineleri içeride kurs görürken kendileri okul bahçesinde oynayan çocuklar tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Çocuklarla bir süre ilgilenen Vali Aksoy, daha sonra okuma-yazma kurslarının verildiği sınıfları gezdi. Burada, kursa katılan ve büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan kursiyerlerle görüşen Vali Aksoy, kurslarla ilgili bilgi aldı. Kimisi kucağında bebeği, kimisi de elinde bastonu ile okuma-yazma öğrenmek için kursa gelen kursiyerler, Vali Aksoy'a kendilerine bu fırsatın verildiği için teşekkür etti.

Kursiyerlerden 60 yaşındaki 6 çocuk annesi Tenzile Baydar, bu kurslar sayesinde artık oğluna mektup yazmaya başladığını belirterek, "Çok teşekkür ederiz, bizim önümüzü açtınız. Ben ev hanımıyım. Şimdiye kadar hastaneye gittiğimizde çok zorlanıyordum. Ama şimdi çok rahat işlerimi halledebiliyorum. Önceli utandığımız için kursa katılmak istememiştik. Fakat şimdi okuma-yazma öğrendiğim için çok mutluyum" dedi.

Okuma-yazma kursa kucağında 1.5 aylık bebeği Yusuf ile birlikte gelen 3 çocuk annesi Gülay Aydın da, "Bebekle zor oluyor ama okuma-yazma öğrenmek için katlanacağız. Okumak çok güzel bir şey, insan kendini çok daha iyi ifade edebiliyor. Keşke ailelerimiz bizi zamanında okutsaydı da cahil kalmasaydık" diye konuştu.

73 yaşındaki, 8 çocuk babası İsa Ertel de, ilerlemiş yaşına rağmen okuma-yazma öğrendiği için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Okuma-yazma kursuna katılan kursiyerlere kitap, defter gibi çeşitli kırtasiye malzemeleri hediye eden Vali Hüseyin Aksoy, okuma-yazma bilmeyen kimse kalmayıncaya kadar çalışmaların süreceğini söyledi.

Aksoy, geçtiğimiz yıl Eylül ayında başlatılan 'Ana-Kız Okuldayız' kampanyasının büyük bir titizlikle sürdürüldüğünü ifade ederek, "Özellikle Mersin'in, yoğun göç almış olması nedeniyle göçle gelen insanlarımızda okuma-yazma bilmeyenlerin oranı oldukça yüksek. Mersin Üniversitesi ile yaptığımız bir araştırmada göçle gelen insanlarımızın yaklaşık yüzde 20'si okuma-yazma bilmiyor. Bundan hareketle göç alan bölgelerimiz başta olmak üzere okuma-yazma kurslarına ağırlık verdik. 1 ve 2. kademe kursları açtık. İnsanlarımızın bu kurslara devam etmesi için bütün kuruluşlarımızın katkıları ile bu kursları vermeye gayret ediyoruz. Özellikle bu yüzyılda okuma-yazma bilmemeyi kabul etmemiz mümkün değil. Herkesin okuma-yazma bilmesini istiyoruz ve okuma-yazma bilmeyen hiç bir vatandaşımız kalmayıncaya kadarçalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Eylül ayından bu güne kadar yaklaşık 10 bin kişinin bu kurslara katıldığını ve başarı belgesi aldığını kaydeden Aksoy, "Bu kurslarımız önümüzdeki günlerde de devam edecek. Amacımız; okuma -yazma bilmeyen hiç bir vatandaşımız kalmayıncaya kadar kursların devam etmesidir. Burada hanımlarla yaptığımız görüşmede, özellikle bir kısmının eşlerinin de okuma-yazma bilmediğini gördük. Onları da okula alma ve okuma-yazma kurslarına devam etmeleri konusunda gayret edeceğiz. Özellikle çalışan eşlerin gerekirse gece saatlerinde veya çalışmadıkları hafta sonlarında onlara özel kurslar açmayı hedefliyoruz. Bu yönde de çalışmalarımız sürecek. Temel amacımız; eğitimsiz, okuma yazma bilmeyen hiçbir vatandaşımızın kalmamasıdır. Buradaki insanlar çocuklarının hepsini okula göndermişler, bu sevindirici. Biz de özellikle okul çağında olup da okula devam etmeyen hiç bir çocuğumuzun kalmaması için önemli bir gayret içindeyiz. Bu konuda özel çalışma grupları oluşturduk ve bu çalışmaları devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Konuşmasında ilköğretimin zorunlu olduğunu hatırlatan ve hiç bir anne-babanın da çocuğunu okula göndermeme gibi bir hakka sahip olmadığını vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti; "Eğitim, en temel haklardan biridir ve bu haktan da çocuklarımızı mahrum bırakamayız. Bunu özellikle vurguluyoruz, çünkü bu çocuklara o imkanı vermek zorundayız. Belki öğretmen, doktor, mühendis olma fırsatını ellerinden almış olacağız. Eğitim konusu bizim için en öncelikli ve hassas konuların başında geliyor. Özellikle derslik konusunda hayırsever kişi, kurum ve kuruluşlardan önemli katkılar aldık. Önümüzdeki süreçte yine bu katkıların devamını bekliyoruz. İlimizde eğitim alanında önemli yatırımlar yapıldı, sorunların önemli bir kısmı aşıldı, ama yine yapılacak işler var. Okul öncesi eğitim, bizim özellikle üzerinde durduğumuz bir konu. Geçtiğimiz yıl okullaşma oranı yüzde 40 seviyelerindeydi. Hedefimiz; bu yıl yüzde 50'nin üzerine çıkarmak. Bu yönde çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Temel hedef, okul öncesi eğitimde de okullaşma oranını daha yukarıya taşımak."

MERSİN'DE OKUMA-YAZMA ATAĞI
MERSİN'DE OKUMA-YAZMA ATAĞI
MERSİN'DE OKUMA-YAZMA ATAĞI
MERSİN'DE OKUMA-YAZMA ATAĞI
MERSİN'DE OKUMA-YAZMA ATAĞI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2009 Cumartesi 14:56:05
Güncelleme :17 Ekim 2009 Cumartesi 17:15:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?