5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Belediyeler çöp için el birliği yaptı

Erdemli Belediyesi Başkanlığında, ilçeye bağlı 9 belde belediyesinin de katılımıyla kurulan İçel Sahil Bandı Pissu ve Katı Atık Hizmetleri Birliği üyesi beldelerin başkanları, Şaar mevkiinde kurulması planlanan “Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi” sahasında incelemelerde bulundu.

İncelemelere, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’nun yanı sıra Arpaçbahşiş Belediye Başkanı Musa Demir, Ayaş Belediye Başkanı Süleyman Koç, Kumkuyu Belediye Başkanı Ömer Sezer, Limonlu Belediye Başkanı Mehmet Topkara, Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin ve Çeşmeli Belediye Başkanı Halil İbrahim Dur da katıldı.

Şaar mevkiinde mülkiyeti Orman ve Hazineye ait olan “Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi” sahası olarak tescilli yapılan 250 bin metrekare arazi üzerinde kurulacak tesis ile Erdemli ve beldelerinin 100 yıllık çöp sorununun çözmesi planlanıyor.

Belde belediye başkanlıkları ile birlikte kurulan İçel Sahil Bandı Pissu ve Katı Atık Hizmetleri Birliği tarafından Şaar mevkiinde Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi kurulmasının planlandığını ve proje hazırlanması için ilk somut adımın inceleme gezisi ile atıldığını belirten Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “Bilindiği üzere Erdemli belediyesi’nin başkanlığını yaptığı ve Erdemli İlçemize bağlı 9 belde belediyesinin katılımı ile kurulan “İçel Sahil Bandı Pissu ve Katı Atık Hizmetleri Birliği” ortak bir katı atık depolama alanı kullanarak katı atıklarını aynı yerde düzenli bir şekilde depolayarak bertaraf etmeyi planlamaktadır” dedi.

Erdemli Belediyesi ve birlik üyesi belediyelerin toplam nüfusunun yaklaşık 100 bin olduğunu ve yıllık yaklaşık 60 bin ton çöple karşı karıya kalındığını ifade eden Tollu, “ İlçemizde katı atık depolama sahaları vahşi depolama yöntemi ile düzensiz bir şekilde işletilmekte ve bu depo sahaları her ne kadar küçük gibi görünse de bölgemiz geleceği için büyük problemlere neden olmaktadır” dedi.

Yaşanan problemle ilgili bilgilerde aktaran Tollu, ”Mevcut inşaat yapılarının katı atık depolama sahasına doğru artması ile oluşan koku ve gürültü kirliği problemi ortaya çıkmaktadır. Depolanan atıkların oluşturduğu sızıntı sularının yer altı ve yer üstü sularına tehlikesi vardır. Yine bundan dolayı turizmin etkilenmesi, metan gazı sıkışması, gaz patlaması ve taşıma maliyetinin doğurduğu ekonomik sıkıntılar , doğal yapının bozulması, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya kadar bölgemizin geleceğini etkileyecek problemler olarak sıralanmaktadır” diye konuştu.

Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi sahası olarak onaylanan Şaar Mevkii’ndeki 250 bin metrekarelik arazinin 61 bin metrekaresinin Orman arazisi, 189 bin metrekaresinin de hazine arazisi olduğunu dile getiren Tollu, “Ön tahsisi yapılan arazide düşünülen bir tesisin bize yaklaşık 10-15 milyon TL’ye mal olmasını bekliyoruz. Biz bunun tamamını hibe ile çözmeyi planlıyoruz. Biliyorsunuz çevre problemi yüzyılın problemi. Hiçbir ülke çevre problemine duyarsız kalamıyor. Gerek Çevre bakanlığımız, turizm bakanlığımız, gerekse Avrupa Birliği bu projelere ciddi manada destek veriyor. Biz bu noktadaki imkanları değerlendirerek, hazırlanacak projenin tamamını hibe ile gerçekleştireceğiz” dedi.

Çöp konusunda bütün belediyelerin rahatsızlık duyduğunu ve bu konuda ciddi paraların harcandığını ifade eden Tollu, “Bu tesisin yapılmasıyla çöpleri bir maden gibi değerlendireceğiz. Çöpten olabildiğince faydalanacağız. Örneğin çöp içinden metal, cam, plastik, kağıt ile organik maddeler ayrıştırılacak. Yeniden kullanışlı hale getirilecek” diye konuştu.

Tesis sayesinde istihdam sağlanacağını da belirten Tollu, tesis için bütün kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerinin alındığını, bundan sonraki süreçte, Çevresel Etki ve Değerlendirme (ÇED) raporunun hazırlanacağını, Katı atık sahasının jeolojik- jeoteknik Zemin Etüd Raporunun hazırlanacağını ve Arazi Ölçümlerinin yapılarak Halihazır İmar haritalarının hazırlanması çalışmalarına geçileceğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 11:58:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?