5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Belediyelere çevre kirliliği uyarısı!

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, katı atık ve atıksu arıtma tesisleri konusunda üzerine düşün yükümlülükleri yerine getirmeyen belediyeler hakkında 5491 sayılı kanun ile 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince idari yaptırım kararı ve 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacağını söyledi.

Saday, yaptığı açıklamada, nüfus artışı, kentlerin büyümesi, teknolojilerin farklılaşarak gelişmesi ve atıkların çeşitlenmesinin, dünyanın her tarafında çevre sorunlarının artmasına neden olduğunu hatırlattı.

Gelişigüzel atılan ve ayrıştırılmayan çöpler ile arıtılmadan deşarj edilen suların çevre, sağlık, ekonomi ve turizm açısından potansiyel bir tehlike oluşturduğuna işaret eden Saday, "Katı atık ve arıtma tesisleri ilimizin en önemli çevre sorunları arasında yer almaktadır. 5491 sayılı kanunla değişik 2872 sayılı Çevre Kanunu, çevrenin korunması, geliştirilmesi konularında birçok kişi ve kuruluşa sorumluluk yüklemiştir. Valiliğimizce, diğer konularda olduğu gibi çevre konularında da denetim ve kontrol çalışmaları azami seviyeye çıkarılmıştır. Çalışmalarımız kamu kurum kuruluşları ve yerel yönetimler ile işbirliği içerisinde artan hızla devam etmektedir. Çevre sorunları herkes için külfet sayılan, yatırım gerektiren sorunlardır. Bugün tüm dünya ülkelerinde benimsenen görüş, çevre sorunlarının köklü çözümünün yapılacak örgütlü bir işbirliği ile mümkün olacağıdır. Bu nedenle ilimizin çevre sorunlarının çözümü aşamasında yerel yönetimlerimize büyük görevler düşmektedir" dedi.

Bu kapsamda belediyelerce atıksu arıtma tesisi kurulmasına ilişkin iş termin planlarının valiliğe sunulduğunu hatırlatan Saday, "Buna göre belediye başkanlıkları katı atık bertaraf tesislerini ve atıksu arıtma tesislerini valiliğimize sunulan katı atık bertaraf tesislerinin kurulmasına ilişkin iş termin planları ve atıksu arıtma tesisi kurulmasına ilişkin iş termin planlarında taahhüt edilen sürelere uymaları gerekmektedir. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen belediyeler hakkında 5491 sayılı kanunla değişik 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince idari yaptırım kararı ve 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacaktır. Bu vesile ile Akdeniz'in incisi sayılan ve geleceğini turizm de gören ilimizi, daha yaşanabilir hale getirmek için yürütülecek çalışmaların örgütlü bir işbirliği ile yürütüleceği önemli bir gerçektir. Bu örgütün temel taşlarından olan belediye başkanlarımızın yeni üstlendikleri görevlerinde başarılar diliyor, çevre ve orman konularında yürütecekleri özverili çalışmalar için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 11:20:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?