3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

'Ben de eli silahsız teröristim'

DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Türkiye'de terörist kavramının değiştiğini vurguladı ve kendisini de "eli silahsız terörist" olarak yorumladı.

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Mersin İl Başkanlığı tarafından organize edilen; "Ergenekon ve Gizli Savaş Örgütleri" konulu panelde konuşan Tuncel, Türkiye'de sözde "Kürt sorunu" olduğunu belirterek, bu konuda pek de iyimser düşünmediklerini ve çözüm konusunda da gerekli adımların atılmadığını ileri sürdü.

Türkiye'de terörizm kavramının da değiştiğini kaydeden Tuncel, "Eskiden 'eli silahlı teröristler' deniliyordu. Yani dağdaki gerillaya 'terörist' deniliyordu. Şimdi Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un Diyarbakır'da yaptığı yeni bir tanım var; 'eli silahsız teröristler' diye. Yani şimdi silahsız teröristler sadece biz değiliz, sizsiniz de. Çünkü arkadaşlar Kürtler'e zaten terörist diyorlar. 'Türkiye'de Kürt halkı vardır. Kürtlerin hakları da vardır. Kendi kimliklerini, dillerini kullansın bu insanlar. Bu en doğal insan hakkıdır' diye konuşanlar da terörist. Şimdi problem burada. Dolayısıyla hepimiz aynı cephedeyiz" dedi.

Türkiye'de cesur bir sol ya da aydınlar topluluğu olmadığını ileri süren Sabahat Tuncel, Türkiye'deki sözde 'Kürt sorunu'nun ülke içinde çözülmesi gerektiğini, Barzani ya da Talabani ile sorunun çözülemeyeceğini dile getirdi. Tuncel, sorunun çözülmesi isteniyorsa Türkiye'deki Kürtlerin temsilcileriyle görüşülmesi gerektiğini, bu noktada da DTP'nin muhatap alınması gerektiğini savundu. Tuncel, Türkiye'de 20 milyon Kürt olduğunu ve bu insanların da dikkate alınmadığını belirterek, "O zaman da gereken cevabı Diyarbakır verir. Orada yaşanılanlar iyi okunmalı. Kürt halkı iktidara gereken cevabı vermiştir. Evet Kürtler AK Parti'ye bir kredi verdi. Çünkü ilk kez Kemalist bir yapılanma dışında devleti sorgulayan, militarizme karşı durduğunu ifade eden bir yapılanma ortaya çıktı. Biz de DTP olarak yanlarında durduk. Elbette biz kendi özeleştirimizi bile yaptık. Çıkıp da bakanlık bile istedik, o da ilginç bir konu. Bu durumda AK Parti'ye pirim yaptırdı" diye konuştu.

Dağdaki teröristlerden 'gerilla' diye bahseden, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a da 'Sayın' diye hitap eden Tuncel, 'PKK'ya silah bırak' çağrısını da değerlendirerek, İspanya'daki ayrılıkçı ETA örgütünü örnek verdi. Tuncel, konuşmasında daha da ileriye giderek devletin PKK ile masaya oturmasını istedi ve dolaylı olarak da terörist başı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Türklerle Kürtlerin bir arada yaşamalarının güçleştiğini ileri süren Tuncel, Balıkesir'in Altınova ilçesinde yaşanılanlara dikkat çekti ve bu durumun diğer illere de yayılabileceğinin uyarısında bulundu.

Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte; SHP Genel Başkanı Filiz Koçali ve Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Ayhan Bilsen de 'Ergenekon Davası'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Panel soru-cevap bölümü ile sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 20:30:56
Güncelleme :26 Ekim 2008 Pazar 18:38:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?