5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Bıldırcın avcılarına suçüstü

Mersin'in Silifke ilçesinde, yasal olmayan yöntemlerle bıldırcın avcılığı yaptıkları belirlenen 4 kişi, av malzemeleriyle birlikte yakalandı. Avcıların yakaladığı 37 adet bıldırcına el konulurken, şahıslara para cezası uygulandı.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Silifke ilçesine bağlı Işıklı köyü yakınlarında yoğun şekilde kepçeyle bıldırcın avı yapıldığı ihbarı üzerine jandarma ekipleriyle birlikte operasyon düzenlendi.

Yapılan kontrollerde, bölgede yasak avcılık yaptığı tespit edilen 4 şahıs yakalanırken, şahısların avda kullandığı 3 adet ses cihazı ile 10 adet kepçe ve yakaladıkları 37 adet bıldırcına da el konuldu. Şahıslara 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu hükümlerine göre yasal işlem yapılarak 2 bin 240 TL idari para cezası ve 6 bin 150 lira da tazminat cezası verildi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Ökkeş Bahadır, bıldırcın avının, av tüfeği ile yapılabildiği halde ses cihazı ile bıldırcınların yere indirilerek kepçe ile avlanmasının, 2009/2010 Av Sezonu Merkez Av Komisyonu kararınca yasaklanan avlanma metotları içerisinde yer aldığını kaydetti.

Sadece bu bölgede değil sorumluluk alanı içindeki tüm bölgelerde illegal avlanmaya kesinlikle izin verilmeyerek denetimlerin gece gündüz devam edeceğini vurgulayan Bahadır, "Avcıların cezalı duruma düşmemeleri için avcılık belgelerini, avlanma izin belgelerini üzerlerinde bulundurmaları gerekmektedir. Avcıların, avlanma zaman ve limitlerine uymaları yanında, avcılık belgesi olmayan kişilerin avlama hakkı bulunmadığından cezalı duruma düşmemeleri için müracaat ederek avcı eğitim kurslarına katıldıktan sonra avcılık belgesi ve avlanma izin kartı almaları zorunludur. Müdürlüğümüzce merkez ilçe ve diğer ilçeler olmak üzere halkımızın bu konuda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi için birtakım eğitimler düzenlenmekte, ormanlarımızla birlikte av ve yaban hayatımızın korunması ve geliştirilmesi için tüm imkanları ile çaba sarf edilmektedir" dedi.

Avlanmaya çıkan kaçak avcıların, yasa ve kural tanımadan av yaptığını ve bu sırada av değil, adeta katliam yapıldığına dikkat çeken Bahadır, "En büyük sıkıntımız limit anlayışlarının olmamasıdır. Böyle giderse kural tanımadan doğal kaynaklarımızdan olan yaban hayatının tahrip edilmesi bir çok sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Eğer doğal kaynaklarımızı fütursuzca yok etme, kural tanımadan avlanma devam ederse; hayvanları bibloda, ormanları tabloda seyretme talihsizliğine düşülecektir" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2009 Perşembe 15:35:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?