3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Bilgisayar yerine opera ve bale

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), 2008-2009 temsil sezonunda hem opera ve baleyi sevdirmek, hem de seyirci potansiyelini daha da artırmak amacıyla okullarda eğitim etkinliği düzenleyecek.

Türkiye'deki 5 opera ve baleden biri olan ve 16'ıncı yılına giren MDOB, opera baleyi tanıtmak amacıyla geçen yıl başlattığı köy gezilerin ardından bu yıl da okullarda çalışmalarını sürdürecek.

MDOB, 7 Ekim Salı günü Eyüp Aygar Lisesi'nde başlatacağı program kapsamında bu ay 8 okulda, baş korrepetitör Ahad Asker eşliğinde çeşitli sanatçıların katılımıyla şan ve piyano resitali, oda müziği ve açıklamalı dinletiler sunacak.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Selman Ada, başlattıkları proje ile bir yandan yeni nesli opera ve bale ile tanıştırıp sevdirmeyi, bir yandan da seyirci potansiyellerini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

MDOB olarak genelde opera ve bale temsilleri sunduklarını, bunun yanı sıra çeşitli konserler düzenlediklerini belirten Ada, ücretsiz eğitim etkinlikleri kapsamında her hafta en az iki okulda öğrencilerle bir araya geleceklerini ifade etti.

Böylelikle seyirci potansiyelini yüzde 100 oranında artırmayı amaçladıklarını vurgulayan Ada, şöyle konuştu:

''Gelişen teknolojiye bağlı olarak, ders ve diğer işlerinden arta kalan zamanlarının büyük bir bölümünü televizyon ve bilgisayar karşısında geçiren yeni nesli sanatla buluşturmayı hedefliyoruz. Geleceğin gelişmiş insanını yaratmak zorundayız. Gelişmiş insan da ekonomisini düzeltmiş, eğitimini iyi almış insandır. Kişinin sanatla ilişkisini şimdiden inşa etmek zorundayız.''

BAŞ KORREPETİTÖR AHAD ASKER
MDOB baş korrepetitörü Ahad Asker de 2008-2009 temsil sezonunda, sahnelenecek 10 yeni eserin yanı sıra eğitim etkinliklerine ağırlık verdiklerini söyledi.

Her ay Atatürk Evi ve Müzesi'nde verecekleri ücretsiz konserlerin yanı sıra, okullara kadar giderek öğrencilerle buluşacaklarını belirten Asker, ''Amacımız bir okula bir defa gitmek değil, bir okula gidip yeni bir seyirci potansiyeli sağlayarak insanları MDOB'a çekmek. Bunu yaparken de bir ön konuşma yaparak opera ve bale hakkında öğrencilere bilgiler veriyor, seslerin rengini anlatıyoruz. Böyle bir bilgilendirmenin ardından yaptığımız çalışma oldukça ilgi çekiyor. Program kapsamında sanatçıların okullara büyük zevk ve coşkuyla gitmesi amacımıza ulaşmamızı kolaylaştırıyor'' dedi.

Bu çalışmaların yanı sıra Mersin Üniversitesi'nden (MEÜ) teklif aldıklarını ifade eden Asker, ''Üniversite yerleşkesindeki 400 kişilik bir salonda MDOB sanatçıları 3 ay sürecek bir proje ile sahne alacak. Böylelikle ulaşacağımız hedef kitle daha da artacak'' diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2008 Pazar 10:59:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?