2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Bir ağaç dikmeyi ibadet sayarım!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, orman arazilerinin turizm tesislerine tahsisine ilişkin yasa tasarısının Tarım Orman Komisyonundan geçtikten sonra bazı gazetelerde, 'Parayı veren ağacı kesecek' şeklinde yorumlanmasına tepki göstererek, "Kendi bahçesinde dal olmayan girmiş bahçeme ağaçlık taslıyor, bir ağaç dikmeyi ibadet sayan birisiyim. Bu dikkat içinde bu yasaya bakıyorum" dedi.

15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 'Turizm Haftası' Mersin'de açıldı. Mersin Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen Turizm Haftası açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kıbrıs Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Mustafa Gökmen, Kıbrıs Ekonomi ve Turizm Bakanı Erdoğan Şanlıdağ, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, çok sayıda milletvekili ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.

Bakan Günay, Turizm Haftası açılışında yaptığı konuşmada, Mersin'in doğası, yaylası, havası ve deniziyle turizm konusunda bir marka kent olduğunu belirterek, bu yıl turizm haftasının açılışını bu sebeple Mersin'de yaptıklarını söyledi. Günay, Mersin'de Tarsus'tan batıya kadar çok güzel değerler bulunduğu ifade ederek, "Mersin'in bu potansiyelini geride bırakan geçmiş yıllardan gelen çarpıklıklar var onlarla hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Mersin'in konut yığını olması bu potansiyelin verimsiz kullanıldığı anlamına geliyor. Artık bu konut yığını olmaktan bir turizm merkezi, turizm tesisleri ama doğayla barışık turizm tesisleri merkezi haline dönüştürmemiz gerekiyor" dedi.

"TURİZM KENTİNİN KIYILARI BALIK ÇİFTLİĞİ OLMAMALI"
Türkiye'nin üretim tesislerinin desteklenmesi gerektiğini belirten Bakan Günay, "Üretim içinde su ürünleri üretimi de önemli bir yer taşıyor. Ancak turizm potansiyeli yüksek bir kentin kıyılarının balık çiftliği yatağı olmaması gerektiği konusundaki hassasiyetimi Kültür ve Turizm Bakanı olarak bir Mersinli kadar içtenlikle paylaşıyorum" dedi.

Bu konuda, Valilik ve diğer bakanlıklarla ortaklaşa çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Günay, bu anlamda bazı su ürünleri geliştirme bölgelerinin kaldırıldığını, bazılarının da revize edildiğini söyledi. Günay, "Mümkün olduğu kadar kıyıyı, denizi, doğayı katletmeden Mersin dışındaki merkezleri bu üretim çiftlikleri açısından değerlendirmeye çalışacağız. Mersin'den gelen sivil toplum kuruluşlarıyla bu konuyu Ankara'da görüştüm. Onlar gittikten sonra unutmadığımızı kendi aramızda bu konu hakkında ciddi çalışmalar yaptığımızı hepinizin huzurunda ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Mersin'in ihtiyaçlarının sadece doğa, deniz ile bitmediğini ulaşımın da önemli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Günay, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir bölgeye iç turizmin ötesinde uluslararası turizm getirmeye, uluslararası turizmde marka haline getirmeye çalışacaksanız 300 küsur kilometreye ulaşan bir deniz kıyısını Adana Havaalanına mahkum edemezsiniz. Mersin'in bir hava alanına ihtiyacı olduğunu sizinle birlikte burada söylüyorum. Ulaştırma başta olmak üzere bütün bakan arkadaşlarımızla bu konuyu yakından takip ediyoruz, dünyanın neresinde olursa olsun o bölgeye doğrudan ve kolay ulaşım varsa orada turizm potansiyeli artmış demektir."

Günay, geçen dönemde başlayan ve Mersin'in yatak kapasitesini birkaç katına çıkaracak turizm tesisleri bulunduğunu belirterek, "Ama geçen yıl içinde anayasa mahkemesinin verdiği bir iptal kararı ile bu tahsisler ve bütün tahsislerin arkasındaki turizm işlemleri durduruldu. Orman bölgelerinde turizm tahsisi yapılmasını yönetmeliklerin değil, hükümetin takdirine değil yasanın belirlemesine ihtiyaç olduğunu söyledi mahkememiz, bizde anayasa mahkememizin kararına tam bir dikkat ve saygı içinde yeni bir yasa düzenlemesi yapıyoruz" dedi.

Günay, söz konusu yasa düzenlemesinin TBMM Tarım Orman Komisyonundan geçtiğini ifade ederek, bu hafta ise yasanın Sanayi ve Turizm Komisyonundan geçirileceğini söyledi.

"PARAYI VEREN AĞACI KESEMEYECEK"
Bakan Günay, orman arazilerinin turizm tesislerine tahsisi konulu yasa tasarısının Tarım Orman Komisyonundan geçtikten sonra bazı gazetelerde, 'Parayı veren ağacı kesecek' şeklinde yorumlanmasına tepki gösterdi. Günay, şunları kaydetti:

"Şunu bütün vicdanımla söylemek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kültür ve Turizm Bakanıyım. Bu bana devletin verdiği bir görevdir. Ben karakter itibariyle son derece çevreci bir yurttaşım. Bir tek ağacın gereksiz kesilmesine o satırları yazanlardan çok daha şiddetle ve içtenlikle karşıyım. Bu satırlar bana bir şeyi hatırlattı. Kendi bahçesinde dal olmayan girmiş bahçeme ağaçlık taslıyor. Bir ağaç dikmeyi ibadet sayan birisiyim. Bu dikkat içinde bu yasaya bakıyorum."

Bakan Günay, getirdikleri yasal düzenlemeye de değinerek, ormanları tahrip etmeden, ormanları spor, turizm, yatırım için değerlendirmeye çalışacaklarını söyledi. Günay, orman alanı içinde turizm tesisi yapılacaksa tahsis edilen alanın o ildeki orman varlığın yüzde birini geçmeyeceğini, yapılaşmanın yüzde 30'u geçmeyeceğini, kesilen ağacın hemen yanı başındaki araziye kestikleri ağacın iki katının dikileceğini dile getirdi.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 17:08:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?