5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Bir caretta daha ölü bulundu

Mersin'in Silifke ilçesi Taşucu beldesi sahilinde caretta caretta cinsi ölü deniz kaplumbağası bulundu.

Balıkçı Hüseyin Şahin denize girmek için öğleden sonra Taşucu sahiline geldi. Denize girmek için hazırlık yaptığında kıyıdan 50 metre açıkta bir caretta caretta gördü. Hüseyin Şahin suya girerek yaklaşık 10 kilogram ağırlığındaki hayvanı kıyıya çıkardı. Bu arada, meraklı vatandaşlar olup biteni anlamak için caretta carettanın başında toplandı.

Uzun bekleyişin ardından belediyeden kimse gelmeyince vatandaşlar ölü caretta carettayı bir poşete koyarak gömülmek üzere sahilden uzaklaştırdı. Balıkçı Hüseyin Şahin, "Yüzmek için denize yaklaşınca caretta carettanın geldiğini gördüm. İlkin canlı olduğunu düşündüm. Yaklaşınca yüzünden ve sırtından darbeler aldığını fark ettim. Deniz kaplumbağaları Mayıs-Temmuz döneminde yumurtlamak için bölgeye gelirler. Ağustos-Eylül döneminde de yumurtadan çıkanlar denize ulaşırlar. Nesli tükenme riski bulunduğundan dolayı herkesin duyarlı yaklaşması gerekir" dedi.

Özellikle denize naylon poşet atılmaması gerektiğini belirten Şahin, "Caretta carettalar naylon poşetleri denizanası sanarak yiyor ve nefes alamayıp ölüyor. Ayrıca, balıkçılardan da ağlarına takılan caretta carettaları öldürmek yerine kurtarıp denize bırakmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Yaklaşık 10 kilo ağırlığında ve 30 santim uzunluğundaki kaplumbağanın 20 yaşlarında olduğu tahmin ediliyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 12:52:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?