5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Birlikten, köylere zeytin hasat makinesi

BİRLİKTEN, KÖYLERE ZEYTİN HASAT MAKİNESİ

Mersin'in Silifke ilçesinde, Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından alınan ve Göksu vadisi köylerinden Kargıcak, Keben, Işıklı, İmambekirli ve Senir köyleri muhtarlarına teslim edilen zeytin hasat makinelerinden zeytin üreticileri yararlanacağı bildirildi.

Keben Köyünde denemesi yapılan zeytin hasat makinesinin en önemli özelliğinin, ağaç dallarına hiç zarar vermediğini belirten Silifke Tarım Müdürü Yusuf Gün, "Ülkemizde zeytinciliğin başladığı asırlar öncesinden beri zeytin hasadı insan gücü ile yapılmaktaydı. En yaygın olarak kullanılan teknik uzun esnek sopalarla ağaçların çırpılmasıdır. Bu teknik uygulandığında ağaçlar büyük zarar görmektedir. Zeytin filizleri yani yeni sürgünler kırılmakta ve sonraki yıl üzerinde meyvelerin oluşacağı taze dallar yok olmaktadır. Bu durum ise peridiyositeyi (var yok senesi) arttırmaktadır. Peridiyositenin azaltılmasında sulama, gübreleme, toprağın işlenmesi gibi faktörlerin yanında en önemli faktör hasat tekniğidir. Gelişmiş tarım tekniği uygulayan ülkeler çok önceden bu durumun çözümünü üretmiş ve makine ile hasat uygulayarak üretimlerini katlayarak arttırmışlardır. Günümüzde insan gücü teminin zorlaşması ve giderek pahalı olması da makineleşmenin önemini arttırmıştır. Zeytin Hasat Tarım Makineleri olarak bizler de zeytin üreticisi olduğumuz için konunun önemini anlayarak, İlçe Kaymakamımız Fatih Damatlar önderliğinde Köylere Hizmet götürme birliğimiz tarafından 10 adet zeytin hasat makinesi alınmış bulunmaktadır. İlçemizde zeytin üretiminde söz sahibi olan köylerimizin muhtarlarına bu makineler teslim edilecek ve bu zeytin hasat makinelerinden bütün üretici vatandaşlarımızın yararlanmaları sağlanacaktır" dedi.

Makinelerin kolay bir şekilde kullanılabileceğini anlatan Gün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Zeminden 4,5 metre yükseklikteki dallara bile kolay ve rahatlıkla ulaşabilen makine en zor çalışma şartlarında dahi kullanıcıyı yormuyor. Zeytin hasat makinesi çırpma hareketi ile yüksek performanslı hasat sağlamaktadır. Seri ve sürekli yüksek performanslı çalışan motorunun eşsiz performansı ile her türlü çalışma şartlarında etkili çırpma yapmakta her tipte dalların silkelenmesini sağlamaktadır. Çırpma taraklarının elastiki olması sayesinde de ağaca zarar vermemektedir."

İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 12:17:00
Güncelleme :10 Aralık 2009 Perşembe 12:35:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?