5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Bodur elma yeni umut

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, meyveciliği geliştirme çalışmaları sayesinde ilçede çok sayıda bodur ve yarı bodur elma bahçeleri kurulduğunu söyledi.

Gün, yaptığı açıklamada, Silifke'ye bağlı Sömek, Yeğenli, Örenköy, Seydili, Şahmurlu ve Cambazlı Köylerin de çiftçilerin elma yetiştiriciliğine büyük ilgi gösterdiğini belirterek, bodur elmanın artık ekonomik anlamda ürün vermeye başladığını dile getirdi.

Tezgahlarda elmanın olmadığı yaz döneminde, iç piyasanın ihtiyacı karşılayan bu bahçelerin üreticinin umudu olduğuna dikkat çeken Gün, hasadı başlanan bodur elmanın yakında sofraların yerli ürünü olacağını kaydetti.

Üreticilerin verimden memnun olduğuna dikkat çeken Gün, "Eskiden beri yetiştirilen ılıman iklim meyveleri arasında elma en başta gelmektedir. İlk kurulum maliyeti karşılandıktan sonra gerekli kültürel işlemleri düzenli yapılan elma bahçelerinden çok iyi ürün alınıyor" dedi.

Bahçe kurulumunun, elma yetiştiriciliğinde en önemli faktör olduğuna dikkat çeken Gün, "Elma çeşitlerinin çoğaltılması ancak aşı ile mümkün. Kültür çeşitleri amaca göre değişik tipte anaçlar üzerine aşılanıyor. Önceleri genellikle tohumdan yetişen anaçlar kullanılırken; şimdi bodur ve yarı bodur anaçlar tercih ediliyor. Elma bahçelerini sertifikalı ve aşılı fidanlarla kurmak daha sağlıklı olacaktır. Böylece, erken ürün alınarak ekonomik anlamda üretici kurulum maliyetlerini kısa sürede amorti edebilir" ifadelerini kullandı.

Bodur elmanın klasik elma türlerine nazaran yazlık ve kışlık ilaçlı mücadelesinin de kolay olmasının üreticilere cazip geldiğini ifade eden Gün , "Son birkaç yıl içerisinde çiftçimiz bahçelerindeki normal elmaları söküp yerine bodur elma dikmeye başladı. Bodur, elma çiftçinin yeni gözdesi oldu" diye konuştu.

Bodur elma yetiştiriciliğinin ilçenin daha çok, Sömek, Yeğenli ve Örenköy, Seydili, Şahmurlu, Cambazlı gibi beldelerinde olduğunu vurgulayan Gün, "Bodur elmadan geçen yıl yaklaşık 8 ton civarında ürün hasat edilmişti. Üretim alanlarının beş katına çıkmasıyla bu yılki rekoltenin 40 ton civarında olmasını tahmin ediyoruz. Bodur elma yetiştiriciliğinin gelecek yıllarda ilçede daha geniş bir alana yayılmasını bekliyoruz. Çünkü çiftçi hastalık ve zararlılarla mücadele başta olmak üzere seyreltme ve hasat gibi kültürel işlemlerin yerden yapılabilmesi ve üretim maliyetinin çok düşük olması nedeniyle bodur elma yetiştiriciliğini çok sevdi. Üretici bodur elma sayesinde işgücünden de karlı çıkıyor" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 11:47:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?