8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Bodur elma yetiştiriciliği artıyor

Mersin'in Erdemli ilçesinde, bodur anaçlı elma yetiştiriciliğinin son yıllarda önemli oranda artış gösterdiği bildirildi.

İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, yaptığı açıklamada, Erdemli'de bodur anaçlı elma yetiştiriciliğinin son 4 yılda önemli bir artış gösterdiğini ifade ederken, "Elma yetiştiriciliğinde son yıllarda her iklim koşuluna uyabilen çeşitler artmıştır. Bu artışla birlikte bölgede de elma yetiştiriciliği aynı oranda bir artış göstermiştir" dedi.

Önceki yıllarda elma yetiştiriciliğinin Erdemli'nin yayla kesimlerinde yapıldığını belirten Tun, "Çeşitlerin artmasının yanı sıra bodur ve yarı bodur anaçların üzerinde bu yeni çeşitler aşılanarak modern bahçe tesisleri kuruluyor. Bugün orta kesim ve sahil kesiminde de elma yetiştiriciliği yapılıyor. Öncelikle de ekonomik değeri olan, ihracata önerilen çeşitler üreticiler tarafından sıklıkla tercih ediliyor" diye konuştu.

Tun, bodur bahçe tesisinin ilk yatırım maliyeti yüksek olmakla birlikte, bunun geri dönüşümünün kısa sürede gerçekleştiğinin altını çizerek, "Bodur anaçlı modern bir bahçe kurulurken, tel ve direklerin de bulunduğu bir terbiye sistemi uygulanıyor. Damlama sisteminin de içinde bulunduğu bahçenin 1 dekarda çiftçiye maliyeti yaklaşık olarak 2 bin 500 YTL ile 3 bin YTL arasında değişmektedir" dedi.

Modern bahçelerde işçilik, ilaçlama ve hasat gibi konularda büyük kolaylıkların sağlandığına işaret eden Tun, "Kaliteli ürün yetiştiriciliği için modern bahçecilik gerekmektedir. Erdemli'de şu an itibariyle 7 bin ton elma üretimi gerçekleştiriliyor. Ancak bu rakamın önümüzdeki yıllarda modern bahçecilikle birlikte çok daha fazla artış göstereceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Tun, 2004 yılından bu yana 25 köyde örnek bahçe tesisi kurulduğunu da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2007 Çarşamba 10:11:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?