9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Bodur elma yetiştiriciliği artıyor

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı dağlık köylerde çiftçiler, üretim maliyeti az olduğu için bodur elma yetiştiriciliğine yöneliyor.

Bodur elma yetiştiriciliği Örenköy, Seydili, Şahmurlu, Cambazlı, Kavak ve Silifke merkezde yapılıyor. Geçen yıl ekili alanlardan toplam 8 ton hasat yapılırken, bu yıl 30 dekar alandan yaklaşık 40 ton ürün bekleniyor.

Ekimin nisan ayında, hasadın ise ağustos sonunda başlayıp ekim sonuna kadar devam ettiğini söyleyen Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, "İlçemizde bodur elma yetiştiriciliği her geçen yıl daha da artıyor. Şu anda ekilen alanlarda red chief, gronny simit, fuji, braebern çeşidi mevcut. Köylülerimizin bodur elma üretimine yönelmesinin nedeni ise, sık dikim yapıldığı için kuvvetli gelişen anaçlardan oluşmuş bahçelere göre döllemenin daha kolay olması nedeniyle her yıl düzenli ürün alınmasıdır" dedi.

Ağaçların tamamı yerden budanabildiğinden budama işgücünün, standart çeşitlerin dörtte biri kadar olduğunu ifade eden Can, "Aynı zamanda arzu edilen terbiye sistemini uygulamak daha kolaydır. Erken yaşta meyveye yattıklarından yatırım masrafları ilk yıllarda geriye döner. Dikimden sonra hemen verim elde edilip ilk yıllarda kara geçildiğinden değişen şartlar ve pazar isteklerine uyabilen yeni tür ve çeşitler yetiştirilebilmektedir. Hastalık ve zararlılarla mücadele, seyreltme ve hasat gibi kültürel işlemlerin yerden yapılabilmesi nedeniyle üretim maliyetinde azalma ve işgücünde tasarruf sağlanmaktadır" diye konuştu.

Modern elma bahçelerinde bahçe tesisinde planlamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Can, "İlk yıllarda yapılan hataların ilerleyen yıllarda telafisi çok güç olmaktadır. Öncelikle bahçenin toprak yapısını öğrenmek açısından 'toprak analizi' yapılmalıdır. Yıldan yıla yapılan toprak işlemesi sonucunda suyun ve bitki köklerinin alt kısımlara geçişini engelleyen 'pulluk tabanı' oluşmuşsa bu mutlaka kırılmalıdır. Analiz sonuçlarına göre değişmekle birlikte toprak yapısını iyileştirmek amacıyla ortalama olarak dekara 3 ton yanmış ahır gübresi atılmalı ve iyice karıştırılmalıdır. Arazi engebeli ise dikimden önce tesviyesi yapılmalıdır" dedi.


Can, bodur elma yetiştiriciliğinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağına dikkat çekti.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2007 Cuma 16:17:07
Güncelleme :3 Ağustos 2007 Cuma 16:19:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?