5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Böğürtlen hasadı başladı

Türkiye'de ilk böğürtlen hasadı Mersin'in Silifke ilçesinde başladı. Kalitesine göre kilosu 1,50 ile 2 TL arasında değişen fiyattan alınan böğürtlen hasadı, Ağustos ayı sonuna kadar devam edecek.

Silifke Böğürtlen Üreticileri Birliği Başkanı Ekrem Doğan, bu sezon 170 dönüm araziden yaklaşık 400 ton böğürtlen hasadının yapılacağını açıkladı.

İlçe Tarım Müdürlüğü'nün katkılarıyla böğürtlen üretimine 8 yıl öce başladıklarını belirten Doğan, "2009 yılında 170 dönüm alandan 400 ton rekolte bekliyoruz. Bundan önceki yıllarda şoklama tesislerine satıyorduk. Bu sene iç piyasada Silifke'de pazarlıyoruz. Fiyatta 1,50 ile 2 TL. Şu anda havaların serin gitmesi ürünümüzün çok kaliteli olduğunu gösteriyor" dedi.

Böğürtlen üretimine ilk kez 2001 yılında 30 dönüm arazide başlandığını ifade eden Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün ise, "İlçemizde erkenciliği sağladığımız ve tespit edilen böğürtlende bu yıl itibariyle yaklaşık olarak 170 dönüm arazide ortalama 400 ton civarında ürün beklentisiyle üretim yapmaktayız. Ürünümüz, Silifke'de erken çıkmasından dolayı piyasaya çok erken girip alıcı bulmaktadır. Geçen yıllarda havaların çok sıcak gitmesinden dolayı kalitedeki problemlerimiz bu yıl havaların istediğimiz şekilde, daha doğrusu güzel gitmesi, çok sıcak olmamasından dolayı hem üründe kalite artışı hem de verim artışına sebep olmuştur. Ürünümüzü birlik tek elden piyasaya sunmaktadır. Bundan önceki yıllarda farklı firmalara vermişlerdi. Bu yıl ise anlaşma sağlanarak ilçemizdeki bir firmaya ürün toplu olarak satılmıştır. Fiyat tüketicimizi, üreticimizi memnun edecek düzeydedir. Ürünümüzün bu dönemdeki önemi çilek üretiminin sezonu kapatmasıyla beraber işçilerimize de ek bir iş sağlamaktadır. İki ay sonunda
hasat sona ermektedir. Ürün Türkiye'de ilk kez çıkan bir üründür. Silifke olarak birçok ilkleri yaşadığımız gibi böğürtlende de ilk piyasaya çıkaran ilçe olmamız bizi mutlu etmektedir. Ürünümüzde İlçe Tarım Müdürlüğü ve birlik olarak yaptığımız çalışmalarda daha Mayıs'ın ilk haftası ve ikinci haftasında çıkarabileceğimiz çeşitler üzerinde denemelerimiz vardır. Bu denemelerimizi gerçekleştirebilirsek piyasada çok daha değerinde ürünü çıkarıp satacağımıza inanmaktayım" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 13:22:59
Güncelleme :8 Temmuz 2009 Çarşamba 13:33:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?