2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Bor tartışması DTÖ'ye havale oluyor

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Avrupa Birliği'nin (AB), sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle bor madeninin ithalatını durdurma kararı almasının yanlış bir tutum olduğunu belirterek, "Biz bu olayı, Dünya Ticaret Örgütü'ne götürüyoruz" dedi.

Mersin'in Erdemli ilçesinde partisinin 3. Olağan Genel Kurulu'na katılan Tüzmen, basın mensuplarının soruları üzerine, Türkiye'nin, dünya bor rezervinin yüzde 80'ine sahip olduğunu belirtti.

Bor ve bu madenin ürünleri için AB üyesi ülkelerinin bazılarında "sağlığa zararlıdır" diye birtakım ibareler kullanıldığını ifade eden Tüzmen, "Bunun böyle olmadığı ispatlanmış, ama bakıyorsunuz her ülke kendine göre bir ayarlama yapmaya çalışıyor. Biz tabii burada bu işleri aldık, haklılığımızı ispat için Dünya
Ticaret Örgütü'ne götürüyoruz" diye konuştu.

Narenciye konusuna da değinen Tüzmen, narenciye üreticisinin AK Parti döneminde güldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Sizlerin ürettiğiniz narenciyeyi nasıl dünyanın en güzel yerlerinde tüketiciye sunmaya çalışırken, hep başa gelen çekilir sıkıntılarla tek tek uğraşarak, bunların üstesinden geldik. Biz nasıl, ne zaman, ne yapacağımızı iyi biliyoruz. Başka ülkelerin engellemelerini hep görüyoruz. 2007'de biz buraya geldiğimizde narenciye fiyatları yerde sürünüyordu. Geçen sene iyi para kazandınız. Allah size daha çok versin, daha çok kazanın. Hiç merak etmeyin, önümüzdeki günlerde narenciye fiyatları istenilen seviyeye ulaşacak."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 22:05:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?