8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Bozyazı ormanlarına 2 bin kuş yuvası

Mersin'in Bozyazı ilçesinde orman zararlısı böceklerle mücadele kapsamında, ağaçlara 2 bin kuş yuvası asıldı.

Kuş yuvalarının ağaçlara asılması öncesi Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Mersin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Refik Ulusoy, kuşların ormanların doğal koruyucusu olduğunu söyledi.

Konuşmasında kuş yuvalarının önemine değinen Ulusoy, zararlı böceklerle mücadele için oluşturulan bu yuvaların korunması için orman köylüsünün de bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti. Ulusoy, bu çerçevede köy muhtarlarına ve azalarına büyük görevler düştüğünü, çocuklara da kuş avlamanın ormana vereceği zararların anlatılmasını istedi.

Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Yusuf Bayır da, slayt gösterisi ile yaptığı anlatımında biyolojik mücadele konusunda bilgiler verdi. Tüm Avrupa'da 570 kuş türü varken ülkemizdeki 453 kuş türünün 421'inin böcekçil kuşlar olduğunu vurgulayan Bayır, "Araştırmalar bir kuşun özellikle yavrulama döneminde 1 günde kendi ağırlığının birkaç misli böcek tükettiğini ortaya koymuştur. Ormanlarda gördüğümüz kuşların hemen hepsi böcekçildir. Kabuk böcekleriyle, tırtıllar ile beslenir. Yavrularını böcekle besler. Birçok kuş türü sadece böcek yiyerek beslenir. Kuşlar çok hareketli olduğundan fazla enerjiye ihtiyaçları vardır. Oburluk derecesinde gıda tüketirler. Bir ağaçkakan, Akdeniz çam böceğinden yılda 1 milyonun üzerinde tüketmekte. Bir çalıkuşu 8-10 milyon küçük böcek, bir kırlangıç yaz döneminde birkaç milyon sinek yok etmekte. Bin sığırcık kuşu 1 ayda 20 ton çekirge, 1 ağaçkakan bin 500'den fazla kabuk böceği yerken, bir guguk kuşunun kursağında ise 80 adet çam keseböceğine rastlanmıştır. Bu nedenlekuşlar, ormanların korunmasında büyük önem taşımaktadır" dedi.

Bilgilendirme toplantısının ardından, Orman İşletme Müdürlüğü personeli tarafından Bozyazı ormanlarına zararlı böceklerle mücadele için 2 bin adet kuş yuvası asıldı.

 

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2007 Perşembe 14:52:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?