3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Bozyazı yangına hazır

Bozyazı İlçe Orman İşletme Müdürü Erdal Çetinkaya, 2007 yılında Bozyazı ilçesi sınırlarında 25 yerde yangın çıktığını, bu yangınlarda 45 hektar alanın zarar gördüğünü belirterek, yangınların yıldırım düşmesi, enerji nakil hatları ve insan kaynaklı olduğunu söyledi.

Çetinkaya, bu yıl da olası yangınlara karşı gerekli tedbirleri aldıklarını, 5 adet arazözün, 1 helikopterin ve TIR'a yüklü 1 dozerin yangınlara karşı müdahale edecek yerlere konuşlandırıldığını ifade ederek, 4 adet yangın gözetleme kulesinde ise 24 saat görevli bulundurduklarını kaydetti.

Arazözlerin Yoğunduvar, Ardıç, Kozağacı, Aksaz ve Tursun bölgelerinde bulunduğunu, helikopterin Silifke ilçesinde ve TIR üzerindeki dozerin de Aksaz mevkiinde konuşlandırıldığını belirten Çetinkaya, "Helikopterin ve arazözlerin zaman kaybını ve yangına anında müdahalesini sağlamak amacıylada 450 ton su kapasiteli Tekmen Sarıağaç, Lenger Kavak ve Kızılca Çamalan mevkiinde su toplama göletlerimiz mevcut. Gelecek yıl su toplama gölet sayısını ve kapasitesini artıracağız. Tursun, Karamanastır Şarlak mevkii ve Kavaklı'da da yangın havuzumuz bulunmaktadır” dedi.

Su toplama göletleri ve havuzların korunması gerektiğini, bu koruma işinin de çevresinde oturan köylülere düştüğünü hatırlatan Çetinkaya, “Orman köylülerine yönelik bilgilendirme toplantıları yaptık, gölet ve havuzların korunması ve önemini anlattık. Yangınlara anında müdahalenin şart olduğunu, dolayısıyla gölet ve havuzların başka amaçla kullanılmamasını istedik. İlçemizin yüzde 76'lık alanı ormanla kaplı bulunmakta. Türkiye ortalamasından fazla ormanlık alana sahip ilçeyiz. Bunun kıymet ve değerini bilmeliyiz. Ayrıca su sıkıntısı bulunmayan nadir bölgelerden birinde yaşıyoruz. Bunun nedeni tabi ki ormanlarımız. Onun için ormanlarımızı mutlaka korumalıyız. En ufak şüpheli durumda '177 Yangın İhbar' hattını mutlaka aramalıyız. Bu hat tamamen ücretsiz olup 24 saat vatandaşlarımızın hizmetindedir. Bunun dışında ormanlık alanlara, yangına neden olabilecek şişe ve cam parçaları atmamalıyız. Özellikle ormanlık alanlardan geçen yol güzergahlarında buna dikkat etmeliyiz. Ormanları korumak sadece ormancıların görevi değil, hepimizin görevidir” diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 16:39:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?