5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Bozyazı'da sedir şöleni

BOZYAZI'DA SEDİR TOHUMU ŞÖLENİ

Mersin'in Bozyazı ilçesinde, 370 milyon sedir tohumu toprakla buluşuyor.

Dünyada sadece Lübnan ve ülkemizde Akdeniz havzasında yetişen, özellikle gemi sanayinde tarih boyunca kullanılan, kıraç ve kalker kayaların bulunduğu ve yüksek rakımlı alanlarda yetişen sedir ağacı tohumlarının ekimine başlandı.

Bu kapsamda Bozyazı ilçesindeki 1500 rakımlı Elmakuzu köyü yakınlarındaki ormanlık alanda, ilk sedir tohumları toprağa atıldı. Bozyazı Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Orman İşletme Müdürü Nusret Görür, Tarım İlçe Müdürü Savaş Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan ve AK Parti İlçe Başkanı Mevlüt Ok'un da katıldığı sedir tohumu ekim töreni, adeta sedir şenliğine dönüştü.

Orman işçileri ile birlikte sedir tohumlarını toprağa serpiştiren Kaymakam Sağlam, 370 milyon sedir tohumu ekiminin yapılacağını, bunun büyük bir rakam olduğunu vurgulayarak, "TEMA, Türkiye genelinde 1 milyon meşe ağacı tohumunu toprakla buluşturmak için uğraş verirken, biz 370 milyon sedir tohumunun toprakla buluşmasını sağlıyoruz. Sedir ağacı belirli bölgelerde yetişen kıymetli bir ağaç türüdür. Yetişmesi uzun yıllar almaktadır. Şimdi toprakla buluşturduğumuz sedir tohumunun ağaca dönüşümü uzun yıllar alacaktır. Belki bizler göremeyeceğiz, ancak şuanda gördüğümüz kıraç alanlar gelecek dönemlerde güzel bir sedir ormanı olacak. Uğraşımız gelecek kuşaklar için, doğamız içindir. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” dedi.

Bozyazı Orman İşletme Müdürü Nusret Görür ise, 2009 yılı rehabilitasyon programında 600 hektar sahanın bulunduğunu, bu sahalar için 270 ton sedir kozalağının toplandığını ve 162 bin lira para harcandığını belirterek, "Sedir kozalağı toplarken bir yandan da orman içinde yaşayan köylülerimize iş imkanı sağlayarak ekonomilerine katkı sunmuş olduk. Toplanan 270 ton sedir kozalağından 27 ton tohum elde ettik. Tane hesabı yaptığımız da bu oran 370 milyon sedir tohumu yapıyor. Bu tohumlar kendi iş makinelerimizle işlenmiş ve sahalara atılmaya başlanmıştır" diye konuştu.

Görür, sedir kozalağından tohum ayırma işleminde 134 köylü ile 35 orman personelinin çalıştığını sözlerine ekledi.

Sedir ağaçları, günümüzde Lübnan ve ülkemizde Toros ve Amanos dağları başta olmak üzere genellikle Akdeniz havzasında yayılış gösteriyor. Sedir ağacı diğer kozalaklı ağaçlar gibi geç büyüme özelliği gösterip, kuvvetli bir odun yapısına sahip. Bunun yanında, tüm çamlarda olduğu gibi odununda reçine bulunduruyor. Bu ağacın odununun çok sağlam olması, böceklere ve atmosferik etkilere karşı diğer ağaçlardan daha dayanıklı olması ve yine içerdiği reçine sayesinde sudan daha az etkilenmesi nedeniyle, antik uygarlıklar tarafından, başta gemi olmak üzere çeşitli inşaat sektörlerinde kullanılmış. Bugün ülkemizde çok az, Lübnan'da ise, sadece korunan alanlarda sedir ağaçları bulunuyor.

BOZYAZI'DA SEDİR TOHUMU ŞÖLENİ
BOZYAZI'DA SEDİR TOHUMU ŞÖLENİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2009 Cuma 11:40:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?