3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Bu köy nükleer santral istiyor!

Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli belde halkı, nükleer santralin bir an önce kurulması gerektiğini belirtti.

Büyükeceli Belediye Başkanvekili Hacı İbrahim Ateş, nükleer santralin yapılması gerektiğini ifade ederek, "Artık Büyükeceli diyor ki, Türkiye'nin neresinde olursa olsun, ister Büyükeceli ister farklı bir yer. Bu nükleer santralin kurulması gerekir. Getirisi fazla olan bu yatırımın beldemize ve Türkiye'ye büyük faydası olacaktır. Önemli olan Türkiye'dir. Bu hususta Büyükeceli beldesi Türkiye'ye büyük katkı sağlayacaktır. Nükleer santralin yapılmasını istiyoruz" dedi.

Nükleer santralde memur olarak çalışıp emekli olduğunu belirten İlyas Büyük adlı vatandaş, Akkuyu'ya nükleer santral kurulmasının şart olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin geleceğini karartmaya kimsenin hakkı yok" dedi. Bir başka vatandaş Kamil Bulut ise, nükleer santrallerin faydalarının ve zararlarının iyi öğrenilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bir başkalarının çıkarları var. Menfaatlerine dokunan birkaç kişi, Türkiye'nin geleceğiyle oynamaktadır. Dünya kuraklığa gidiyor. Enerji sıkıntısı hat safhada, ülkemizde gittikçe enerji talebi artmaktadır. Bu artışlara cevap vermemiz için nükleer santralleri bir an önce devreye sokmamız gerekir" diye konuştu.

Mehmet Ali Sarı adlı vatandaş da, "Ülkemizde bulunan hidroelektrik santralleri de ihtiyaca cevap veremiyor. Bunun için nükleer santraller ülkemizde zorunlu ihtiyaç haline gelmiştir. Bu vatan bizim, bu ülke bizimdir. Enerjisiz kalkınma olmaz. Dış ülkelerden döviz ile enerji alıyoruz. Ama nereye kadar. Bunun için nükleer santraller devreye sokulmalıdır" şeklinde konuştu.

Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralı ihalesinde bugüne kadar 13 firma şartname aldı. Daha önce üç kez yapılan ancak sonuca varılamayan nükleer santral ihalesi yarın 4. kez yapılacak. Nükleer güç santrali kurup işletecek ve TETAŞ'a elektrik enerjisi satacak şirketin belirlenmesine yönelik yapılacak ihalenin yarın saat 14.30'da ilk zarfların açılmasıyla kesin olarak sonuçlandırılması hedefleniyor. 15 yıl alım garantisi verilen ihaleyi, TETAŞ'a yani kamuya elektriği en ucuza satan ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) nükleer santral ölçütlerini sağlayan firma kazanacak. TAEK'in kriterlerine göre santral güncel ve kanıtlanmış teknolojik yenilikleri kapsayacak. Başta uluslararası atom enerji normları olmak üzere uluslararası normlara uygun olacak. Olası kazalara karşı radyolojik sonuçları hafifletecek önlemleri alacak şekilde tasarlanmış olacak.

TETAŞ yetkililerinden alınan bilgiye göre, TETAŞ'a en ucuz elektrik satan firmayı seçmeye yönelik ihalede, verilen fiyat tekliflerinin uygun görülmemesi durumunda ihalenin iptali söz konusu olabilir. Fiyat ya da başka bir gerekçe ile TETAŞ'ın ve Bakanlar Kurulu'nun ihaleyi iptal yetkisi bulunuyor. Son olarak AK Enerji'nin de şartname almasıyla nükleer santral ihalesinde talipli sayısı 13'e yükseldi. İhale için şartname alan firmalar şunlar:

"AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Kanada), Itochu Corporation (Japonya), Vinci Construction Grand Projets (Fransa), Suez Tractebel (Fransa-Belçika), Atostroyexport (Rusya), KEPCO (Güney Kore-Türkiye), China Nuclear Power Components Co. (Çin), Unit Investment N.V. (Hollanda), Hacı Ömer Sabancı Holding (Türkiye)."

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 21:20:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?